Sve više Hercegovki traži pomoć, ne mogu si priuštiti maturalnu haljinu

matura
... proračun, za koji se mjesecima pripremaju, piše Večernji list BiH.

Pri tome, svota novca koju treba izdvojiti relativna je stvar, ovisno o mogućnosti, željama, navikama i nizu drugih čimbenika. Iako su mnogi roditelji svjesni prevelike buke koja se diže oko proslave ovog dana, nitko od njih ne želi da im dijete bude izuzetak i da odudara od generacije kojoj pripada. Ipak sve veći broj njih nije u prilici svojoj mezimici priuštiti prvu svečanu haljinu u životu, prve salonke, torbicu, nakit ili šminku.

Za proslavu mature roditelji maturanta trebaju izdvojiti najmanje 300 konvertibilnih maraka, a brojka se zna popeti i na 1000 KM, što je za brojne obitelji iznos koji, uz sva odricanja, ne mogu izdvojiti, posebice ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plaće u FBiH nešto veći od 800 KM, a najveći broj obitelji preživljava sa svega 600 - 700 KM.

Svjesne situacije u kojoj živimo i činjenice da je djevojkama maturalna večer jedan od najvažnijih događaja u životu, nekoliko žena iz Mostara prošle godine je osnovalo grupu na društvenoj mreži Facebook pod nazivom "Matura za 5".

Cilj im je bio prikupiti haljine, odijela, cipele, nakit i sve ono što je potrebno kako bi srednjoškolcima, koji nisu u mogućnosti navedene troškove snositi sami, omogućili da zablistaju na maturalnoj večeri.

Svoju misiju prošle godine su i ispunili! Potpomogli su više od 100 maturanata da ih loša financijska situacija ne liši svečanog oproštaja od srednje škole i ulaska u svijet odraslih.

"Prošle godine smo se bazirali samo na HN županiju, ali naša akcija se proširila na cijelu BiH", kazala je za Večernjak Mateja Lovrić, jedna od pokretačica ove akcije.