Što je zajedničko političarima koje su ulovili sa spuštenim hlačama?

Naime, nova studija pokazuje da njihovo 'šaranje' nema veze s libidom, nego sa stupnjem moći koju imaju.

"Vjerojatnost nevjere se povećava što je osoba moćnija", kaže Joris Lammers, profesorica psihologije na sveučilištu Tilburg u Nizozemskoj, autorica spomenute studije koja je nedavno objavljena u časopisu Psychological Science.

U studiji je Lammers analizirala rezultate ankete provedene preko interneta nad 1.561 čitateljem/čitateljicom jednog nizozemskog poslovnog magazina. Među sudionicima ankete, 58% njih je imalo niske ili nikakve menadžerske pozicije, njih 22% je imalo neke menadžerske ovlasti, njih 14% su bili izvršni menadžeri, a njih 6% su bili top-menadžeri ili direktori.

Moćni varaju - i namjeravaju s tim nastaviti

Pokazalo se da što je netko više postavljen u hijerarhiji, veći su izgledi da je prevario partnera ili partnericu, i namjerava to opet učiniti, piše Time.

Također, sklonost varanju kod ovih ljudi nije vezana uz česta poslovna putovanja ili sklonost riziku. Zapravo, tvrdi Lammers, varanje je vezano uz samouvjerenost - što žena ili muškarac imaju više moći, imaju više samopouzdanja.

"Moje istraživanja i istraživanja mojih kolega pokazala su da je jedan od najvažnijih utjecaja moći taj da pojačava osjećaj samopouzdanja. Osjećaj smanjenja moći baca fokus više na prijetnju i opasnost. Moć pak vodi do dezinhibicije osjećaja da možete dobiti ono što hoćete i da za to trebate poduzeti rizik", objasnila je Lammers.

Moć jednako utječe na oba spola, tvrdi Lammers
Na pitanje zašto onda ipak češće lovimo političare in flagranti, a ne političarke, Lammers kaže - nemamo još dovoljno političarki koliko imamo političara.

Ipak, Time upozorava da je ovo istraživanje limitirano uzorkom koji je izabran preko interneta, i zato jer se oslanja na subjektivne ocjene ispitanikovog ponašanja i hijerarhijskog statusa. Također, ne uzima u obzir i druge izvore moći, kao primjerice fizičku ljepotu koja je kod žena ključna za osjećaj moći i samopouzdanja.

Net.hr