Srednjoškolke kolegama pružaju seksualne usluge u zamjenu za užinu i cigarete?

Kao 'nagradu', navodno, dobivaju užinu ili cigarete.

Predsjednik direktora srednjih škola i direktor Tehničke škole, Stanko Matić, tvrdi da su ovakve priče prenapuhane. 'Mislim da su to dječje priče, koje potiču uglavnom od dječaka, a da one u praksi ne postoje, piše dnevnik.hr.

Možda se i dogodilo jednom-dvaput, ali ne mogu vjerovati da je toliko često, barem ja nemam takvu informaciju', kaže Matić za Novosti.

Učenica trećeg razreda jedne strukovne srednje škole J.S. (17) kaže da joj je poznata igra 'kameno lice', kao i učenici koji učestvuju u takvim igrama. 'Već godinu dana se ova igra prakticira u nekoliko škola, a najčešće zimi, u popodnevnoj smjeni, jer već poslije 16 sati pada mrak', kaže J.S. 'Nekoliko dječaka oformi krug, djevojčice kleknu ispred njih, a dječaci imaju 'zadatak' da sve vrijeme 'igre' ne mijenjaju izraz na licu, pišu Novosti.

Kako J.S. objašnjava, u igri sudjeluju učenici iz više razreda, a svi koji pristanu važe za 'face' u razredu. U susjednoj školi, nedavno je ova 'igra' snimljena mobilnim telefonom, pa su sada svi u strahu da snimka ne osvane na internetu.

Izvor 'Novosti' blizak novosadskoj policiji tvrdi kako je vijest o 'kamenom licu' i pružanju oralnog seksa po cijeni užine stigla i do uprava svih škola u kojima se to radi, ali da se, zbog čuvanja ugleda, naročito pred upis nove generacije učenika, takve stvari zataškavaju.

Šef Odjeljenja za suzbijanje maloljetničke delinkvencije Nenad Erdeljan kaže, kako od 2010. godine, kada je zabilježen prvi slučaj snimanja seksualnog odnosa u svlačionici škole, koji je potom proslijeđen putem mobilnog telefona većini đaka, policiji nije prijavljen nijedan novi.

'Sve i da je, spolno općenje, ukoliko je na dobrovoljnoj bazi, može samo da se podvede pod nepristojno ponašanje i policija, po zakonu, nema osnova za podnošenje krivične prijave', kaže Erdeljan. 'Ne kažem da tu nema disciplinske odgovornosti škole, inspekcije, pa i samih učenika, ali policiji prijave zbog seksa ne stižu često.' Ni prosvjetnoj inspekciji slični događaji do sada nisu prijavljivale ni škole, a ni roditelji.

'Ukoliko su te informacije točne, što ne bi bilo ni čudno, trebalo bi pokrenuti javnost, pa i učenike da o tome progovore, jer se ne bi smjelo dozvoliti da mladi ljudi misle kako je takvo perverzno ponašanje normalno', kaže glavna prosvjetna inspektorica Ljiljana Srđanov.