Roditelji o seksu pričaju maglovito i prekasno

Roditelji o seksu pričaju maglovito i prekasno

U zadnjoj studiji koja je pratila pravovremenost razgovora koji roditelji obave sa svojom djecom u dobi od 13 do 17 godina na temu seksa, ustanovljeno je da je više od 40% adolescenata već imalo seksualni odnos, a tek onda poslušalo i konkretno i praktično objašnjenje svojih roditelja o seksualnosti, kontroli začeća i seksualno prenosivim bolestima.

Ovaj trend zabrinjava, tvrde stručnjaci, jer tinejdžeri koji razgovaraju sa svojim roditeljima o seksualnosti imaju veću šansu da se u seksualne odnose upuste kasnije i prakticiraju zaštićeni seks kad jednom postanu seksualno aktivni.

Ironično ali unatoč njihovom navodnom strahu od razgovora s roditeljima djeca bi zapravo voljela da o seksu tj. temama poput kako odbiti seksualni odnos ili primjeniti neki oblik kontrole začeća, uče baš od njih, tvrdi se u zaključku studije.

"Rezultati me nisu iznenadili, no dobro je i imati podatke crno na bijelo jer bi se suočeni s njima roditelji mogli lakše otrijezniti i razmisliti o važnosti ovih razgovora," kaže dr. Mark Schuster, jedan od autora studije objavljene u magazinu Pediatrics, šef pedijatrije u Dječijoj bolnici Boston.

Iskristaliziralo se i različito shvaćanje razgovora o seksualnosti kod roditelja i djece. "Velik broj roditelja mislilo je da je o seksu već razgovaralo s djecom, a djeca se toga uopće nisu sjećala," kaže dr. Karen Soren iz Dječije bolnice New York Presbyterian Morgan Stanley. "Roditelji nekad o seksu pričaju tako zamagljeno i na brzinu jer im je neugodno i kasnije misle da su sve objasnili djeci, a djeca nisu ni shvatila o čemu su to oni govorili," zaključila je.

Razgovor bi dakle trebali obaviti ranije, no ne radi se zapravo o jednom razgovoru nego nizu spontanih razgovora koji će pratiti razvoj djeteta i biti prikladni za njihovu dob. "Dvanaestogodišnjaci gledaju na seks drugačije nego 15-godišnjaci i 18-godišnjaci," kaže dr. Soren. "Priče o seksu gadljive su djeci ozmeđu 10 i 13 godina, tako da 13-godišnjaku sigurno nećete pričati o detaljima kontrole začeća."

Razgovor treba koncentrirati na stvari koje dijete može shvatiti. Prilike kada se o seksualnosti može započeti spontani razgovor i na brzinu prijeći preko početne neugode mogu biti scene seksa na TV-u, odlazak kod liječnika u doba puberteta ili kakva vijest u novinama. T.T.