Roditelji o seksu pričaju maglovito i prekasno

roditelji, silovanje, silovanje, crna kronika, orgije, silovanje, pedofilija, silovanje, imam, napastvovanje, prodaja, seks, prostitucija, Osijek, zlostavljanje, Posušje, skandal, silovanje, Švedska, silovanje, prodana djevojčica, Švedska, pedofil, škola, kamere, prodaja žene, otmica, Srbija, napastvovanje, prijevoz, Sarajevo, silovanje, perverznjak, Čapljina, silovanje, strava i užas, Doboj, silovanje, Livno, pokušaj silovanja, jezero livno, učenik, profesorica, udarac, trudnoća, pjesma, tinejdžerica, bolest, djevojčica, most, rijeka, pokušaj samoubojstva, kazna, Ljubuški, Nasilje u obitelji, nasilje, pedofil, pedofilija, strah, silovanje, Željko Ražnatović-Arkan, svjedočanstvo, šokantno, šokantan prizor, prostitucija, djevojčica, silovanje, rat, Srebrenica, Brčko, silovanje, Prin Andrew, robinja, seks navike, silovanje, Zagreb, uhićenje, prostitucija, Bugojno, prostitutka, prevara, majka, muž, djevojka, nož, ubod, prostitucija, uhićenje, silovanje, Brčko, djevojčica, prostitucij

U zadnjoj studiji koja je pratila pravovremenost razgovora koji roditelji obave sa svojom djecom u dobi od 13 do 17 godina na temu seksa, ustanovljeno je da je više od 40% adolescenata već imalo seksualni odnos, a tek onda poslušalo i konkretno i praktično objašnjenje svojih roditelja o seksualnosti, kontroli začeća i seksualno prenosivim bolestima.

Ovaj trend zabrinjava, tvrde stručnjaci, jer tinejdžeri koji razgovaraju sa svojim roditeljima o seksualnosti imaju veću šansu da se u seksualne odnose upuste kasnije i prakticiraju zaštićeni seks kad jednom postanu seksualno aktivni.

Ironično ali unatoč njihovom navodnom strahu od razgovora s roditeljima djeca bi zapravo voljela da o seksu tj. temama poput kako odbiti seksualni odnos ili primjeniti neki oblik kontrole začeća, uče baš od njih, tvrdi se u zaključku studije.

"Rezultati me nisu iznenadili, no dobro je i imati podatke crno na bijelo jer bi se suočeni s njima roditelji mogli lakše otrijezniti i razmisliti o važnosti ovih razgovora," kaže dr. Mark Schuster, jedan od autora studije objavljene u magazinu Pediatrics, šef pedijatrije u Dječijoj bolnici Boston.

Iskristaliziralo se i različito shvaćanje razgovora o seksualnosti kod roditelja i djece. "Velik broj roditelja mislilo je da je o seksu već razgovaralo s djecom, a djeca se toga uopće nisu sjećala," kaže dr. Karen Soren iz Dječije bolnice New York Presbyterian Morgan Stanley. "Roditelji nekad o seksu pričaju tako zamagljeno i na brzinu jer im je neugodno i kasnije misle da su sve objasnili djeci, a djeca nisu ni shvatila o čemu su to oni govorili," zaključila je.

Razgovor bi dakle trebali obaviti ranije, no ne radi se zapravo o jednom razgovoru nego nizu spontanih razgovora koji će pratiti razvoj djeteta i biti prikladni za njihovu dob. "Dvanaestogodišnjaci gledaju na seks drugačije nego 15-godišnjaci i 18-godišnjaci," kaže dr. Soren. "Priče o seksu gadljive su djeci ozmeđu 10 i 13 godina, tako da 13-godišnjaku sigurno nećete pričati o detaljima kontrole začeća."

Razgovor treba koncentrirati na stvari koje dijete može shvatiti. Prilike kada se o seksualnosti može započeti spontani razgovor i na brzinu prijeći preko početne neugode mogu biti scene seksa na TV-u, odlazak kod liječnika u doba puberteta ili kakva vijest u novinama. T.T.