Malta će plaćati turistima do 200 eura za boravak

putujem, turizam, hoteli, malta, rezervacije
Canva

Malta će plaćati turistima koji tamo borave najmanje tri dana u pokušaju da ojačaju turizam.

Naime, jedinstvenu shemu najavilo je 9. travnja Ministarstvo turizma, rekavši da će svim turistima koji ispunjavaju kriterije podijeliti po 200 eura. Budući da se sve više ljudi cijepi protiv koronavirusa, zemlje sada postupno ponovno otvaraju granice za domaći i međunarodni turizam.

Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, 27 posto gospodarstva Malte izravno ovisi o turizmu. Međutim, od prošle godine gurnuta je na rub s time da je zemlja svjedočila gubitku vrijednom milijunima dolara. Službeni podaci otkrili su da je bilo 2,7 milijuna stranih posjetitelja koji su posjetili Maltu u 2019. godini, sljedeće godine zabilježen je pad od 80 posto usred pandemije COVID-19.

putujem, turizam, hoteli, malta, rezervacije

U petak je ministar turizma Clayton Bartolo najavio da će turisti koji rezerviraju ljetne praznike izravno kroz lokalne hotele dobiti novac. Također je rekao da će većina ograničenja COVID-a biti ukinuta do 1. lipnja, što implicira da bi shema mogla koristiti tisućama ljudi. “Shema ima za cilj dovesti malteške hotele u vrlo konkurentnu poziciju kada se međunarodni turizam ponovno pokrene”, rekao je Bartolo.

Hoteli koji žele sudjelovati u ovoj shemi morat će prvo prijaviti svoj interes turističkoj upravi Malte. Tada će vlada platiti turistima 100 eura ako odsjedaju u hotelu s pet zvjezdica, 75 eura ako odsjedaju u hotelu s četiri zvjezdice i 50 eura ako odsjedaju u hotelu s tri zvjezdice.

Bartolo je naglasio da će turistima koji rezerviraju smještaj u hotelima sa pet zvjezdica 100 eura dodijeliti Državna uprava za turizam. Drugih 100 eura će dobiti od uprave hotela.

Turisti će morat rezervirati svoj boravak izravno u hotelu (dakle ne preko Booking-a). Plan je da Malta počne primati turiste od 1. lipnja.