Kućica na rijeci Drini čije su slike obišle svijet

ideja, vikend, kućica, rijeka, mjesto
Blic.rs

Sasvim slučajno naišli smo na slike kućica na rijeci koje su nas oduševile. Jako smo se iznenadili da se kućica nalazi u Srbiji u mjestu Bajina Bašta u Zlatiborskom okrugu.

Prva kućica na otočiću u rijeci Drini, sagrađena je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nastala je kao kuća za odmor od skakanja u rijeku. Budući da divlja struja nema milosti, kućica je više puta renovirana i ponovno izgrađena.Magazin National Geographic posvetio joj je broj kad je fotografija kućice dobila nagradu mjeseca 2012. godine. Tako je izazvala veliku svjetsku pažnju. O njoj je pisao i britanski Daily Mail navodeći kako godinama odolijeva divljoj prirodi, a nalazi se i na brojnim svjetskim listama najčudnijih kuća na svijetu.

ideja, vikend, kućica, rijeka, mjesto

Cijela ova priča o kućici nas je zaintrigirala da malo detaljnije istražimo priču o njezinom nastanku.
Priča počinje u ljeto daleke 1968. godine. Grupa dječaka, poslije kupanja u bistroj i hladnoj Drini, ležala je i sunčala se na stijeni. Kako stijena nije baš najudobnije mjesto za ležanje, odlučili su da s obale donesu daske i ideja je rođena. Naravno, nabujala Drina iste jeseni odnijela je daske sa stijene, ali je ideja ostala. Već sljedeće godine, u ljeto 1969. godine, jedan od tih dječaka sa svojih 17 godina pretvara ideju u djelo i gradi prvu kućicu na stijeni. Materijal je do stijene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su jednostavno spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su izvlačeni iz vode i donošeni na stijenu. I tako je počela priča o kućici na stijeni.

ideja, vikend, kućica, rijeka, mjesto

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mjestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od rijetkih netaknutih oaza prirode u ovom dijelu sveta i zbog toga privlači pažnju turista iz cijeloga svijeta.

Zar nije divno znati da se ovakve posebne ljepote nalaze u našoj regiji i ih tako jednostavno možemo posjetiti?