Bi li proveli godinu dana na ovom mjestu u BiH za 365.000 dolara?

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište
50nijansipive.com

Slavni roker Alice Cooper prije nekoliko godina je postavio svom Facebook profilu fotografiju šumske brvnare i galerije slikara Bore Jankovića u ekološkoj zoni Zelenkovac kod Mrkonjić Grada. Cooper je ponudio 365.000 dolara onima koji uspiju izdržati godinu dana u brvnari sa slike, bez telefona, interneta, TV-a, radija i kontakta s ljudima. No, krenimo od početka.

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište

Moramo biti iskreni i priznati da do sada nismo čuli za Izletište i eko-zonu Zelenkovac. Najprije smo sasvim slučajno naišli na slike drvenih brvnara koje su nas ostavile bez daha.
Skrivene unutar guste šume na osami izgledaju gotovo pa nestvarno. Kada smo krenuli istraživati shvatili smo koliko je zapravo zanimljiva cijela priča o razvoju ovog čudesnog mjesta koje je od Mostara udaljeno oko 3 h vožnje. 

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište

Izletište i eko-zona Zelenkovac je mjesto u srcu šume, smješteno u selu Podrašnica, općina Mrkonjić Grad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 880 m, a ima i status ekološke zone. 
Cijelo izletište nastalo je zahvaljujući jednom čovjeku. Da, dobro ste pročitali.
Prije trideset godina slikar, umjetnik i vizionar Boro Janković je tražio mjesto na kojem će se moći potpuno uživati u slikanju i prirodi . Savršeno mjesto pronašao je u Zelenkovcu, gdje je osjetio potpuni mir.
Na mjestu gdje je stajao očev mlin - mala vodenica, počeo je graditi svoj atelijer. Živio je u šumi bez struje, zbog čega su ga susjedi smatrali čudnim. Vremenom je Boro odlučio otvoriti vrata svima onima koje zanima priroda i umjetnost.

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište
Vodenica s galerijom je narasla, a uskoro su izgrađene i prve brvnare za goste. To je priča o nastanku Eko-zona Zelenkovac. Danas se tu organizira i poznati jazz festival. U Zelenkovcu možete uživati u šetnji, sakupljanju gljiva, vožnji biciklom, kupanju u lokalnim jezerima te u zdravoj, domaćoj hrani koja je sačuvala autentičnost koja odgovara ovom jedinstvenom mjestu. 

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište
Ono po čemu je Zelenkovac poznat je i savršeno čista, izvorska voda. Sve to turiste toliko očara da ponekad umjesto planiranog vikenda ostaju mjesecima.
Uz umjetnika Boru u Zelenkovcu vam nikad neće biti dosadno jer  neumorno pokreće i druge aktivnosti poput planinarskih izleta, natjecanja u bacanju kamena i hodanja po trupcima, festivala graha i gljiva, a na ljetni jazz festival dolaze glazbenici iz cijelog svijeta.
Sigurni smo da ste poput nas ostali fascinirani ovim mjestom. Preostaje nam krenuti u organizaciju izleta.

putujem, ljepote, priroda, BIH, Zelenkovac, izletište
Smještaj možete rezervirati ovdje.
Zelenkovac je blizu Jajca te ako ipak više volite “pitomiji” smještaj možete prenoćiti u Jajcu,a Zelenkovac posjetiti tijekom dana. Divan smještaj u Jajcu smo pronašli ovdje.

Poslije istraživanja, mi odgovorno tvrdimo da bismo mogli izdržati godinu dana na ovom posebnom mjestu. Uvjereni smo da bismo se tako istinski vratili sebi i shvatili da za pravu srežu doista nije potrebno mnogo.
Ne dopustimo da strani turisti više od nas uživaju u ljepotama BiH i krenimo zajedno u avanturu otkrivanja naše čarobne zemlje.

Sadržaj se učitava...