Prvi intervju Hrvatice Renate (42) i njezinog dečka Erwina (14)

ljubav, kazna, veza, partneri, ljubav, ljubomora, dječak, žena, ljubav, sex, romantika, intima, ljubav, veza, partneri, prijateljice, dečko, sms, sms poruke, ljubav, rok trajanja, ljubav, potraga, putovanje, oglas, smijeh, BIH, pismo, ljubav, internet, ljubav, godine, granica, ljubav, život, romantika, veza, partner, prekid, ruke, ljubav, stvari, prava ljubav, znakovi, sretna veza , sretne veze, parovi
"Nije bilo ispravno to što sam učinila. I sama uviđam svoju krivnju. Ali Erwin je iznimka, on ni sa 13 godina nije bio dijete", rekla je 42-godišnja Hrvatica Renata Č., koja je prvi put sa svojim 28 godina mlađim „dečkom" Erwinom U., koji fizički izgleda starije i zrelije od svojih vršnjaka, javno progovorila o njihovoj zabranjenoj ljubavi za bečki dnevni list Kurier, prenosi večernji list .

Elokventna Renata u intervjuu je s puno emocija govorila o svojoj krivici i uvjetnoj zatvorskoj kazni od 22 mjeseca s rokom kušnje na tri godine kojom ju je sud u Wiener Neustadtu kaznio za seks s dječakom, o seksualnoj i mentalnoj zrelosti te društvenim normama i granicama. Na upit može li živjeti s presudom koja glasi „teška seksualna zlouporaba maloljetnika", austrijska Hrvatica je rekla:

„Za mene je sve ovo vrlo teško. Kao majka dviju kćeri bojala sam se upravo takvih stvari. Odjednom stojim upravo pred tim. Nikada si neću oprostiti što sam mislila da je to dopušteno od 2010., dakle godine kada će Erwinu biti 14".

"Prava ljubav": 42-godišnja Hrvatica i 14-godišnji Austrijanac žele živjeti zajedno

Erwin je, inače najtalentiraniji rukometaš u podmlatku koji je Renata trenirala u klubu ZV McDonald's u Wiener Neustadtu, rekao je tihim glasom za Kurier:

„Ne želim da se dalje o meni govori kao o žrtvi jer se tako ne osjećam". Dodao je kako pravni termin zlouporaba „zvuči vrlo okrutno".

„Kao da me Renate silovala", ustvrdio je 14-godišnjak, pohvalivši svoje prijatelje i školske kolege koji imaju, kako je rekao, potpuno razumijevanje za njegovu ljubavnu vezu.

Renata je opisala što se događalo u njenoj obitelji nakon otkrića zabranjene ljubavi s maloljetnikom.

„Muž mi je posljednjih mjeseci bio velika podrška, on je veličanstven. Mi živimo još uvijek zajedno zbog naše djece, ali već tri godine zapravo nismo više par".
Na pitanje je li razmišljala da bi njeno shvaćanje seksualnosti moglo imati velik utjecaj na njene kćeri, Renata je rekla:

„Sa svojim sam kćerima vodila vrlo duge razgovore, mnogo prije nego što se sve pojavilo u novinama. Takvo što sigurno nije jednostavno za majku. I da su me one stavile pred izbor: 'Mi ili tvoj prijatelj', tada ne bih dvojila ni sekunde. Naravno da bih se odlučila za svoju djecu".

O odnosu prema svom očuhu Stefanu U., s kojim ne razgovara jer je Renatu prijavio policiji, Erwin je rekao:
„Nosim njegovo prezime jer me posvojio. Svog pravog oca nikada nisam upoznao, on živi u Rumunjskoj. Moj očuh sad se igra moralnog apostola, što me čudi nakon svega što je on u životu radio."

Erwin je opisao kako je njegova majka, nakon razgovora s Renatom i saznanja da je riječ o „pravoj ljubavi", teška srca ipak na kraju odobrila njihovu vezu.
„Renata je rekla da još pričekamo. Seks nikada nije bio na prvome mjestu."

Erwinove riječi potvrdila je i Renata, ustvrdivši „kako su htjeli, ali nažalost nisu uspjeli, ostavili si dovoljno vremena, pa je sve završilo tako kako nije trebalo".

Na upit o zajedničkoj budućnosti i što će raditi kad Renati bude 70, a Erwin muškarac u najboljim godinama, Renata je rekla kako ne razmišlja, kao uostalom i većina drugih ljudi, što će biti kad bude imala 70. Erwin je naglasio kako mu je jedina želja „ da se sve normalizira".

Kurier piše kako je austrijski „ljubavni par godine" nakon Renatine uvjetne kazne od 22 mjeseci odahnuo. Isti izvor navodi kako je to samo privremeno, jer policija za strance u pokrajini Gradišće gdje je Renata, inače hrvatska državljanka, prijavljena upravo provjerava može li presuda imati posljedice na njenu boravišnu dozvolu u Austriji. U najgorem slučaju, prijeti joj izgon - zaključuje bečki dnevni list.

Renata Č. živi već 20 godina sa suprugom i njihove dvije kćeri, 14-godišnjom Emily i 19-godišnjom Carlom, u Gradišću. Radila je godinama kao rukometna trenerica u klubu ZV McDonald's u Wiener Neustadtu sve dok Erwinov očuh nije prijavio vezu između trenerice i svog 13-godišnjeg posinka, zbog koje je dobila otkaz.

Tužitelji su odlučili podignuti optužnicu protiv Renate zato što je, u trenutku kada je stupila s dječakom u vezu, imao manje od 14 godina. U Austriji je maloljetnicima dopuštena veza od navršene 14. godine.