Prostitucija u BiH: Klasični seks u šumi 30, u sobi 50 maraka - Posao ide ''k'o halva''!

... uvijek sam nailazila na odbijenice'', kazala je 29-godišnja Mirela iz Lukavca. Njeno ''radno mjesto'' je odnedavno petlja Šićki Brod u Tuzli. Na raskrsnici se već neko vrijeme javno prodaju seksualne usluge, zapravo dogovara cijena, a ''akcija'' se obavlja uglavnom u obližnjim šumarcima, piše Dnevni avaz.

Pri samom zaustavljanju automobila novinarske ekipe pored ceste, prišle su tri djevojke. Jedna od njih, koja se predstavila kao Mirela, umjesto pozdrava, prišla je s rečenicom: ''Hoćete l' šta raditi?'' Nakon upita na što konkretno misli, odgovorila je kratko i jasno: „Platiti za seks." Vrlo brzo Mirela je, dok su druge dvije djevojke stajale po strani, predstavila i svoj ''cjenovnik'' usluga.

- Klasični seks u šumi košta 30, u sobi 50 maraka - informirala nas je Mirela.

Nekoliko minuta kasnije novinari su se predstavili, što prodavačicama ljubavi nije odgovaralo. I dok su se dvije djevojke odmah udaljile, Mirela je, uz kratko nećkanje, pristala na razgovor.

- Na petlji radim već godinu, a prostitucijom se bavim devet godina. Počela sam nakon što sam se razvela od muža u Sloveniji i vratila se u Bosnu. Imam troje djece, od toga živimo. Lakše novac ne mogu zaraditi, škole bog zna kakve i nemam, a posla svakako nema - priča Mirela.

Na pitanja koliko zarađuje, tko su joj mušterije te naplaćuje li uvijek istu cijenu seksualnih usluga, odgovorila je da pamti i bolje dane.

- Dnevno imam tri-četiri mušterije, ali ne radim svaki dan. Nekada je bilo i više. Imam i stalnih mušterija s kojima se viđam. Ne želim govoriti tko su oni, ali ima tu i funkcionera, što bi se reklo, viđenijih ljudi - govori ona.

Tu i tamo, kažu, nekada im posao ''kvari'' policija.

- Dođu ponekad patrole pa nas otjeraju. Ali nama je raditi. Oni rade svoj, mi svoj posao. Sklonimo se, ali se uvijek vraćamo - kazala je za kraj Mirela, dodajući da je dosta ispričala te da je vrijeme da se i ''nešto zaradi danas''.

Dok je sve to pričala, na skretanju za Carinski terminal nedaleko od petlje Šićki Brod zaustavilo se barem desetak automobila i kamiona koji su s drugim prodavačicama ljubavi dogovarali susret. Ni Mirela nije puno čekala na mušteriju. Odmah po završetku razgovora sjela je u kamion koji je čekao pored ceste, a onda, najvjerovatnije, otišla da obavi ono što joj je ''u opisu posla''.

Govoreći o prostituciji u ovom mjestu, jedan vlasnik obližnje trgovine, koji nije želio otkriti svoj identitet, kazao je da im posao ide ''k'o halva''!

- Zna ih na petlji i na obližnjim skretanjima pored petlje biti i petnaestak u isto vrijeme. Nijedna nije bez posla. Najčešće mušterije su im kamiondžije. Dnevno pored ceste s njima stane i razgovara na desetine vozača - kazao je ovaj čovjek Avazu.