FOTO  PRIJEDLOG ZA ODMOR Tjentište - mjesto za opuštanje i 'punjenje baterija'

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu
Hercegovina.info

U okviru inicijative 'Odmori u BiH' koju podržava Europska unija u BiH, a gdje se organiziraju mini putovanja za predstavnike medija po našoj zemlji kako bi se promovirao domaći turizam i turistička odredišta, član redakcije portala Hercegovina.info posjetio je i nacionalni park Sutjeska na Tjentištu.

Nacionalni park Sutjeska prostire se na 17 500 hektara. Na ovom prostoru nalazi se 17 kristalno čistih rijeka i riječica kao i 10 planinskih vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, a posebno se ističe najviši vrh u BiH, Maglić sa 2386 metara nadmorske visine. NP Sutjeska domaćin je i Perućice, jedne od posljednjih očuvanih prašuma u Europi koja je po svojoj flori i fauni unikatna, te je dom gigantskog drveća koje prelazi visinu od 50 metara. 

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu

U okviru NP Sutjeska nalaze se i planine Maglić, Volujak i Zelengora koje sadrže devet glečerskih jezera koja su dostupna dužim ili kraćim pješačenjem, kao i vodopad Skakavac. Sam ulaz u park prepoznatljiv je po imponzantnom spomeniku podignutom u čast palim borcima Narodnooslobodilačkog pokreta, a rad Miodraga Živkovića nalazi se u Dolini heroja i podignut je 1971. godine. 

U njegovoj blizini nalazi se i Spomen soba Bitke na Sutjesci. Kompletan park proživljava svojevrsni preporod pa ga je prošle godine posjetilo čak 100 tisuća ljudi, a posebnu pažnju privlači jedinstveni OK Fest koji se svakog ljeta održava na ovom mjestu.

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu

Osoblje Sutjeske nas je upoznalo sa do sada realiziranim aktivnostima, kao i sa onima za koje su aplicirali putem IPA fondova, te resornih ministarstava. Do sada je obnovljen manji hotel, muzej, multimedijalna dvorana, a nedavno je otvoren i Centar za znanstveno istraživanje i ekologiju koji ima i smještajne kapacitete. O sadržajima i projektima nešto više je govorila rukovoditeljica sektora za promociju NP Sutjeska Mirjana Radović.

"Mi smo u Nacionalnom parku vrijedno radili u ovom vremenu korone, gdje smo investirali u smještajne kapacitete, tako da u ovoj sezoni možemo ponuditi mnogo raznovrsniji smještaj, od smještaja u bungalovima, planinskim kućama, paviljonima, tu je i hotel, i naravno, tu je i najluksuzniji smještaj u vilama".

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu

Zelenilo oko spomenika, muzeja i caffe restorana se održava besprijekorno tako da posjetitelji mogu uživati u prelijepom pogledu i prirodi. Ukoliko želite organizirano posjetiti dijelove prašume Perućica koji su otvoreni za javnost, potrebno se prethodno najaviti jer je pristup omogućen samo u prisustvu ovlaštenih osoba nacionalnog parka.

Postoji i pješačka staza koja je duga 17 km i spada u kategoriju teških. Od Tjentištva (559 m nm/v) do Borovna (820 m nm/v) dužina staze je tri km i blagog je uspona. Cesta u dužini od 8 km nastavlja do Dragoš sedla (1300 m nm/v) i ovaj dio je također blagog uspona. Na Dragoš sedlu je uređen vidikovac sa kojeg se pruža pogled na Perućicu i vodopad Skakavac, Maglić, Volujak i vrhove Zelengore.

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu

Mnogi će se zbuniti nazivom vodopada, jer isti naziv vodopada postoji i kod Sarajeva. Taj vodopad je viši (oko 95 metara) i tijekom ljetnih mjeseci ga gotovo i nema, dok onaj u Nacionalnom parku Sutjeska je nešto niži (70 metara), ali je konstantan tijekom cijele godine.

Upravo zbog ljepote svojih vrijednosti i činjenice da se radi o netaknutoj prirodi, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). Nacionalni park 'Sutjeska' čuva najraznovrsniji kompleks ekosistema u BiH, koji je i jedan od najosebujnijih na prostorima jugoistočne Europe.

Nacionalni park Sutjeska na Tjentištu

Spomenuti muzej je također moguće posjetiti, te raspolaže sa oko 700 predmeta koje čine zastave, kape, oružje različitih vojnih formacija koje su prošle kroz to područje, te osobni predmeti vojnika i visoko rangiranih vojnih osoba, kao i dijelovi tiskovina iz vremena Drugog svjetskog rata.

Područje koje se nalazi ne tako daleko od Mostara i Sarajeva svakako vrijedi posjetiti, pogotovo ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i želite uživati u tišini netaknute prirode. Svakako više informacija potražite na službenoj stranici parka.