Predstavljena fotomonografija Hercegovina zemlja svjetlosti

Pred nekoliko stotina uzvanika u Hypo centru, među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Skoko je rekao kako će ova knjiga uvelike razbiti stereotipe o Hercegovini i dostojanstveno ju predstaviti svijetu, ali i hrvatskoj javnosti koja obično ostane iznenađena kad shvati kakvo se prirodno i kulturno bogatstvo krije tu uz hrvatsku granicu.

Na 330 stranica vrhunske grafičke kvalitete i bogate opreme prikazane su dosad neviđene prirodne ljepote Hercegovine, kulturne znamenitosti, tradicija, povijesni spomenici, ali i prizori iz svakidašnjeg života njezina urbanog i ruralnog dijela, rečeno je na predstavljanju.

"Svatko tko bude imao u ruci ovu knjigu, zaljubit će se u jedan od ovih hercegovačkih krajolika", istaknuo je Ljubičić.

Nastojali smo na jedinstven i neponovljiv način prikazati Hercegovinu kao regiju bogatstva u različitosti i suprotnosti, kazao je Pervan primijetivši kako je "Hercegovina jednako lijepa kao Toskana ili Provansa".

Fotografije je za monografiju snimao je tijekom dvije godine, u svim godišnjim dobima, nastojeći na njima, kako je rekao, prikazati "svu ljepotu predmeta, biljaka i dušu regije".

U sklopu predstavljanja prikazan je i kratki promidžbeni film "Hercegovina - zemlja svjetlosti", autora Mateja Meštrovića i Ive Pervana, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Antonela Malis, Miroslav Škoro, Ivan Mikulić i Đani Stipaničev.

Zagrebački nakladnik "Noveliti milenium" dio naklade otisnuo je na engleskom jeziku, što je, kako je rečeno, namijenjeno trećoj i četvrtoj generaciji Hercegovaca u svijetu koji više ne vladaju dobro hrvatskim jezikom.

(Fena)