Polje zaogrnuto ljubičastim plaštem spremno za žetvu: Slavonska lavanda

lavanda
Prije dvije godine supružnici Verica i Miroslav Jurlina iz Đurđenovca na 4000 četvornih metara zasadili su 2500 sadnica lavande. Godinu poslije, ta cijenjena mediteranska aromatična biljka dala je prvu žetvu, na iznenađenje bračnog para Jurlina, koji kaže da lavanda prvu pravu žetvu daje nakon tri godine. Bilo je to dovoljno da se osnuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje danas daje skroman, ali važan i nikako zanemariv prihod.
Dobra žetva
U srijedu poslijepodne počela je druga žetva u ljubičastoj livadi s mirisnim, raskošno raširenim grmovima lavande u ukupno 18 redova na parceli Đurđenovački brijegi. Uz obitelj Jurlina, u žetvi lavande sudjeluju susjedi i prijatelji. Niz sunčanih i vrućih dana pogodovao je ovim prelijepim cvjetovima, a prvi otkosi pokazuju njihovu punu zrelost. I dok Miroslav vješto motornom pilom žanje grmove, Verica zajedno sa susjedama i prijateljicama vrtnim škarama reže lavandu za cvjetne bukete.
- Ne koristimo srpove jer se biljka onda uništava, a to utječe na njezin daljnji rast i razvoj. Polje okopavamo motikama, ručno čistimo zemlju od korova, a i grmove ručno šišamo. Ne koristimo nikakvu kemiju. Kada se sve dobro napravi, onda ima i uroda. Najveći je posao uslijedio nakon sadnje, a supruga i ja bili smo vrlo sretni kada smo vidjeli prvi, prošlogodišnji urod, koji je bio predobar. A i ovogodišnji neće biti loš - kaže Miroslav.
No posao oko lavande ne završava žetvom. Sve je to samo korak na putu koji vodi do proizvodnje dragocjenih kapi eteričnog ulja. Naime, od jednog grma razvijene lavande dobiva se od 1 do 1,5 kilogram cvijeta, a za jednu litru ulja potrebno je nešto više od 50 kilograma lavande. Ulje iz cvijeta izdvaja se destilacijom, a bračni par Jurlina nema svoju destileriju.
Destilerija skupa
- Vlastita destilacija je skupa investicija i nama je neisplativa jer imamo malu površinu. Lavandu odvozimo na uslužno destiliranje i dobro je i ovako. Svježi cvijet sušimo prirodno i pripremamo ručno - objašnjava Miroslav, čija je supruga Verica zadužena za osmišljavanje linije proizvoda.
Od ekološki uzgojene lavande proizvode aromatično ulje, hidrolat, mirisne vrećice sa suhim cvijetom, svijeće, mirisne bočice za automobile i čaj, a trenutno je u probi sirup od lavande. Naime, lavandino ulje ne služi samo u terapeutske svrhe i u kozmetici, nego je popularno i u gastronomiji.
- Uz ove proizvode, u ponudi imamo i prigodno dizajnirane darove za vjenčanje, koje izrađujemo po želji kupaca. Planiramo proširiti asortiman i sapunima. Nakon sirupa od lavande, probat ćemo i s kolačićima - kaže Verica.
Verica koja je inače zaposlena, kao i njezin suprug, kaže da ih uzgoj lavande čini zadovoljnim te da ih je oplemenio. Zasad nemaju problema s plasmanom proizvoda, a prodaja se obavlja uglavnom na kućnom pragu. Ovih je dana pripremljena i prva paleta lavandinih proizvoda za tržište na području Opatije. Razmišljaju i o izlaganjima na sajmovima zdrave prehrane i autohtonih proizvoda