Pismo očajne majke iz Mostara: Djecu nam odgaja internet

Rođena sam prije ove tehnološke revolucije i odgojena sam u katoličkoj obitelji u kojoj se poštovao otac kao glava obitelji. Danas imam 37. godina, imam svoju djecu koja ne poštuju nikoga, kao ni čitave generacije njihovih vršnjaka.

Moje djetinstvo se razlikuje od djetinstva moje djece i sve druge djece koja su rođena u zadnjih dvadesetak godina. Ja osobno, kao ni moja braća i sestra nikada u životu nismo kontrirali svojim roditeljima. Znalo se kada je vrijeme ručka, kada se gleda televizija i kada se može izaći u grad sa društvom i do kada taj izlazak traje. Da se razumijemo, i ja sam kao i većina mojih vršnjaka gledala kako pronaći način da produžim izlazak, često se koristeći i lažima, ali u usporedbi sa današnjom mladeži to su bile sitnice kojima se danas mogu samo slatko nasmijati. Osnovnu školu sam završila u Mostaru. Za vrijeme tog osnovnog školovanja nisam imala pojma o seksu, a svoju simpatiju u 8 razredu sam krila kao najveću tajnu. Dečko koji mi je bio simpatija nikad u životu nije saznao za to, a prvi puta sam se sa muškarcem poljubila u 3. razredu srednje škole.

Moj prvi seks je došao puno vremena nakon toga i veže se za period mog studiranja. Nakon tog prvog seksa pa do udaje imala sam nekoliko partnera, i  smatram da sam seks u svojoj mladosti dosta iskusila. Nisam bila svetica, to ne svakako. Izlazila sam sa društvom, konzumirala alkohol, čak konzumirala drogu (u dva navrata), i do udaje sam se  nauživala slobode. Udala sam se rano, i već po završetku fakulteta postala sam majka.

Imam dvoje djece i iskreno sam zabrinuta za njihovu budućnost. Moja kćerka koja još ide u osnovnu školu  danas zna više stvari o seksu nego što sam ja znala u završnom razredu srednje škole. Jedan dan sam je zatekla kako gleda pornografiju na internetu i moj svijet sa mojih shvatanjima počeo se urušavati.

Njeno objašnjenje je bilo da to gledaju sve njene prijateljice, te da su neke od njih imale i seks??? Imati 13. godna i pričati o seksu sa roditeljima kao o školskoj zadaći za mene je nepojmljivo. Naravno, majka mora sa kćerkom pričati o tim stvarima, ali nažalost današnja djeca su najpametnija na svijetu i njih odgajaju Internet i društvene mreže. Pričala sam sa njom stotinu puta, pokušavala joj objasniti da je ona mlada za te stvari. Njen odgovor je da ako to ne radi nije cool i da će joj se društvo zbog toga izrugivati. Moja kćerka se već danas šminka, ima izlazak do 24. sata i bojim se da su stvari izmakle kontroli. Pričala sam sa roditeljima njenih kolegica i svi imaju iste probleme koje ne mogu riješiti. Naša djeca postaju robovi tehnologije i svaka generacija koja nadolazi sve više i više gubi obiteljske vrijednosti.

Ne znam kome da se obratim, pomoći nema u ovom društvu u kome svi skupa postajemo zombiji. Užasavam se fotografija koje mlade djevojke (još djevojčice) postavljaju po društvenim mrežama, isto kao što se užasavam i bojim raznih pedofila i perverznjaka koji ih vrebaju na svakom koraku. Da se ne daj Bože nekoj od djevojčica desi da ostane trudna, ili da se oda drogi ili alkoholu svi bi rekli da je za to kriva obitelj i kućni odgoj. Nažalost, obitelj, kao ni škola ne mogu puno toga učiniti jer našu djecu odgaja Internet skupa sa stotine televizijskih programa koji ih navode na blud i nemoral. Ovo sam morala napisati i izbaciti iz sebe sve strahove vezane za moju kćerku koja je još dijete i koju gubim iz nadzora zahvaljujući modernim tehnologijama. Molim portal hercegovina.info kao najznačaniji u regiji da ovo objavi, jer sutra se ovo može desiti svima koji imaju djecu u pubertetskoj dobi.

Pismo čitateljice stiglo je na našu mail adresu i prenijeli smo ga u cijelosti.

hercegovina.info