Onur & Kerem - alfa mužjaci iz 1001 noći

1001 noć, Šeherzada

Turska je telenovela reanimirala starinsko, polagano udvaranje, ona je puna ljubavne strasti koja se ogleda samo u pogledu i ponekom odmjerenom dodiru i to mi je baš lijepo.

Zbog toga je nekad pogledam čak i samoinicijativno, bez uredničkog naloga da proanaliziraj dva glavna muška lika. Kerema i Onura. Iako je za očekivati bilo da su rečena dvojica karakterno suprotstavljeni likovi - dobar i zao, anđeo i vrag i slično – ne znam jesam li što preskočila, ali nijedan mi nije ostavio dojam bad guya. Istinabog, supermen Onur je izvan svake konkurencije kad ima takve nadnaravne moći da preživi dva-tri metka u prsa, no ni običan smrtnik Kerem nije za potcijeniti.

 

Strogo s bivšom dragom

Osim što izgleda egzotičnije od Onura - koji bi mirne duše mogao biti i, recimo, pripravnik za policijskog inspektora u nekoj njemačkoj seriji - Kerem ima još jednu televizijsku vrlinu: on je hijerarhijski iznad Onura, vlasnik je tvrtke koja zapošljava i Onura i njihovu istu tihu patnju, Šeherezadu. Taj ga većinski vlasnički udio čini sličnim – hajmo se poigrati pa povući paralelu s lokalnim nam protagonistima – popularnom Kerumu, i ne samo zbog imena.

Čini se da je “em” nešto “ispeglaniji” tip poslovnog čovjeka, koji se u seriji ipak ne bavi politikom. Nije se niti ponosno deklarirao kao “agroseksualac”, no to ne znači da mu nedostaje odlučnosti.

On nije sentimentalan i ne pridaje lažnu vrijednost osobama tek zbog minula vremena provedena zajedno i bez pardona je s vrata kluba dao po redarima otpraviti bivšu dragu, koja je nakanila ući i prirediti skandal njegovoj aktualnoj djevojci s kojom je sjedio za stolom...

E sad, kome nije pao na pamet Igor Štimac i njegova bolska epizoda s Alkom Vuicom, neka digne ruku! Priznajem, to je bilo jače i od mene... Kerem je bio neumoljiv, baš kao i “Igo” onoga dana, i svoju ex ljubovcu odlučno poslao van sa svog teritorija. Ma stvarno, lijepa naša Turska!

Keremova aktualna djevojka inače je ljepotica s porculanskim tenom i sklonosti alkoholu, no on prihvaća “robu sa greškom” sveudilj je ljubeć, tješeć, ohrabrujuć. Sličnu požrtvovnost iskazuje i Onur, koji također ljubi ženu životom “škorcanu”; Šeherezada je udovica i ima sinčića, kojemu je Onur odan koliko i majci: vodi ga u šetnje, na šišanje, čita mu priče prije spavanja.

Dugo sam razmišljala s kim bih ga mogla “zgotiviti”, i suvereno zaključila: takvi muškarci jednostavno ne žive u Hrvatskoj! A onda smo se sjetili jednoga, i laknulo mi je: on je Filipović, Tarik Filipović! “Volim Lejlu i njezinu djecu. Da ih ima petero, prihvatio bih svo petero” - rekao je u jednom intervjuu Tarik komentirajući svoj odnos sa sinom Lejle Šehović iz prvoga braka.

To bi bilo to, a ne bi loše – tko zna – zvučalo ni ime neke možda buduće telenovele “Tarik i Lejla”...

 

Odlučno s majkom

Doduše, Onur ima manu koja se zove “naporna majka”, no on se s njome nosi skoro jednako dobro kao s propucavanjem prsišta. Alfa mužjaci obojica, nema što! Znam, sad bi neki mogli skočiti i – s pravom! - reći da sve izgleda lijepo u kičastoj telenoveli, gdje se žene ujutro bude u svilenim negližeima i s make-upom, a muškarci nose skupa odijela, ručaju u finim restoranima s pogledom na Bospor i voze sportske automobile.

Hajmo malo preseliti junake u tmurne Orhanove mahale pune siromašnih i nezaposlenih, gdje vrhunac luksuza predstavlja okupljanje po bijednim, pretrpanim čajanama “umorne muške svjetine” koja u magli duhanskoga dima i smradu rakije gleda neki turski ljubavni film na televizoru...

Pa ti tamo budi “macan”! No, ne bježimo li zbog turobna i stresna životnog scenarija i sami pred televizor?

lenka gospodnetić/slobodna dalmacija