Turske serije osvojile Balkan, zarada 50 miliona dolara

U posljednjih deset godina u inozemstvo je prodano 65 televizijskih serija, što je filmskoj industriji donijelo više od 50 miliona dolara, prenose lokalni mediji. Turski glumci su već prepoznatljivi u mnogim zemljama u regiji, a razglednice iz Istanbula koje se pojavljuju u serijama privukle su, kako se ocjenjuje, mnoge strane turiste u grad na Bosforu, piše portal nezavisne.com.

Turske serije su vrlo popularne i u državama koje su nastale poslije raspada Jugoslavije.

"TV serije su velika komercijalna prilika za Tursku. To je novitet za publiku (u zemlji i inozemstvu) koja je dosad navikla da gleda samo sadržaje iz američke i latinoameričke TV produkcije", kaže Izet Pintu iz kompanije za filmsku distribuciju.

Televizijske serije su i pored nesumnjivog komercijalnog uspjeha, izazvale i kritike konzervativaca zbog nemoralnih scena u kojima se glumci u serijama često pojavljuju bez mnogo tekstila, u ljubljavnim scenama i što propagiraju vanbračne odnose.

"Ove serije ne oslikavaju turski moral i tradicionalnu tursku porodicu. One štete našem imidžu u inozemstvu, jer su prepune iskvarenih zapleta i neprihvatljivog ponašanja", kaže Hadži Indžekari, zastupnik vladajuće proislamističke stranke pravde i razvoja koja se inače godinama zalaže za ukidanje zabrane nošenja feredža u državnim fakultetima i javnim službama.