Nizozemci prije osam godina došli u Hrvatsku, danas su razočarani i žele otići...

putnik
...gostiju će biti manje, govore nam Nikola Kustura i Paul Quast, Hrvat i Nizozemac koji žive i rade u nizozemskom gradu Enschede, a pred osam su godina, nakon gotovo slučajnog posjeta Mrkoplju, odlučili sagraditi kuću u koju bi dolazili na dio godišnjeg odmora, a u ostalom je razdoblju iznajmljivali. Kustura, koji je u Nizozemsku potegao iz rodne Bosne, kaže kako im je već prvi susret s Mrkopljem pokazao turističke potencijale ovog kraja.
- Zato smo i odlučili sagraditi kuću i zadovoljni smo do sada ostvarenim jer smo svakog ljeta puni. Kuća nam je godišnje iznajmljena od 10 do 13 tjedana, a zanimljivo je da broj tjedana popunjenosti lagano raste od početka. Već sada imamo nekoliko rezervacija za naredno ljeto što pokazuje da zanimanje raste, što i nije ništa čudno jer je Mrkopalj idealan za odmor, bilo da ovdje boravite, ili ga koristite kao ishodište za druga odredišta... Priroda je prekrasna, ljudi gostoprimljivi, a jedini pravi problem s kojim smo se ovog ljeta susreli je hrvatska birokracija koja nas je ove godine toliko iznervirala da smo počeli ozbiljno razmišljati da sve prodamo, govori Kustura.

Što im se sve dogodilo pojašnjava Paul Quast.

- S obzirom da živimo i radimo u Nizozemskoj te vrlo kratko boravimo u Mrkoplju, nama je internetsko bankarstvo esencija, kako za nas osobno, tako i u poslu s našim gostima od kojih pri plaćanju ne primamo gotovinu, već poslujemo preko kreditnih kartica. Takav način rada realizirali smo prethodne dvije godine preko banke PBZ i sve je bilo u redu dok prošle godine nisu promijenili neka pravila i to više nije bilo moguće. Obratili smo im se i pokušali naći rješenje, ali to jednostavno nije bilo moguće, ponajprije zbog neprofesionalnog i neljubaznog ponašanja uposlenika PBZ-a. Zbog inzistiranja na direktnom kontaktu s nama izgubili smo dva dana u Hrvatskoj i puni tjedan u Nizozemskoj i nakon toga smo odustali i zatvorili naš račun kod PBZ-a te otvorili kod Erste banke i sad je sve u redu.

- Nejasno je zašto u Hrvatskoj ne postoji zajednički sustav plaćanja koji mogu koristiti svi koji žele plaćati različitim karticama ili mobilnim telefonom. Čini nam se da će zbog toga sve veći broj stranaca i turista imati probleme s bankarskim sustavom u Hrvatskoj. Slične poteškoće imali smo i s T-comom koji isključuje telefonski broj nakon tri mjeseca nekorištenja. To je prebrzo, trebalo bi biti, primjerice, 13 mjeseci. Jer, mi u Hrvatsku dolazimo svakog ljeta i naravno da ne planiramo doći nakon tri mjeseca da bismo sačuvali broj, govore Kustura i Quast.


novilist.hr