Navike koje morate steći prije dvadesete

1. Redovito vježbajte! U zdravom je tijelu zdrav i duh, pa jednom kada uletite u taj začarani krug, teško da ćete iz njega ispasti. Što prije usvojite naviku vježbanja, to će vam život biti lakši, zdraviji i sretniji.

2. Pijte puno vode! Barem 8 čaša dnevno. A svako jutro započnite čašom vode u koju ćete dodati jednu žličicu jabučnog octa. Tako ćete pozitivno djelovati na smanjenje masnoća, a ten će vam biti ljepši.

3. Redovito čistite lice! Nikada, ali baš nikada nemojte otići na spavanje bez da temeljito očistite lice. Što više brige u njegu kože uložite u mladosti, to će vam trebati manje novca da jednako njegovano izgledate i u starijim danima.

4. Mijenjajte posteljinu svaka dva tjedna! Osim što će vam biti ugodnije spavati u uvijek svježoj posteljini, brinut ćete i o zdravlju. Ne moramo vas valjda podsjećati na sve one lekcije o higijeni još s početka osnovne, zar ne?

5. Čitajte, čitajte, čitajte! Knjige vas obogaćuju, njima proširujete svoj rječnik i stječete mnoga znanja. Nastojte barem jednom mjesečno pročitati neko klasično djelo.

6. Nabavite bonton! Doslovno! Kupite knjigu o pravilima lijepog ponašanja i detaljno ju proučite. Samo je pitanje vremena kada ćete se naći u društvu i situaciji kada će vaše lijepe manire i kultura doći do izražaja. Nikada ne znate koja će vam vrata otvoriti, no nikako ne možete biti na gubitku.

7. Redovito čistite! Jednom tjedno temeljito pospremite i operite prostor u kojem živite, a barem dvaput godišnje napravite generalku i riješite se svega što vam nepotrebno zauzima prostor. To uključuje i sve krpice u koje ne stanete i koje više nikada nećete odjenuti.

8. Nabavite rokovnik! Jeste li čuli za izreku 'pametan piše, a budala pamti'? Uvijek u blizini imajte rokovnik kako biste mogli zapisati sve svoje obaveze, dogovore, popise za kupovinu... Tako se nikada nećete dovesti u neugodnost zbog toga što ste nešto bitno smetnuli s uma.

9. Uvijek dođite na vrijeme! Bilo da idete na razgovor za posao ili na kavu s prijateljicom, uvijek dođite u dogovoreno vrijeme. Bolje je da krenete i malo ranije i stignete prerano, nego da kasnite. Kašnjenjem pokazujete nedostatak poštovanja prema osobi s kojom se trebate naći. I prema njezinom vremenu.

10. Uvijek koristite zaštitu! Bez obzira jeste li u vezi, ili želite seks za jednu noć, ili spavate s nekim koga znate već godinama, uvijek koristite zaštitu i ponašajte se odgovorno.

Izvor: cosmopolitan