Zašto je važno imati visok EQ?

savjeti psihologa, napredujem, EQ, emocionalna inteligencija, ljubav

U jednom trenutku, IQ je promatran kao primarna odrednica uspjeha. IQ je i dalje prepoznat kao važan element uspjeha, osobito kada je u pitanju akademsko postignuće.  

No, danas stručnjaci priznaju da nije jedina odrednica životnog uspjeha. Umjesto toga, to je dio složenog niza utjecaja koji između ostalog uključuje i emocionalnu inteligenciju.

Smatram kako je važno pozabaviti se ovom temom, zapitati se i na kraju odlučiti posvetiti više pažnje razvijanju emocionalne inteligencije. Zašto? Zato što je emocionalna inteligencija velikim dijelom zaslužna za sretan i ispunjen život. Svi želimo biti sretni, zar ne?

Da bismo razvijali emocionalnu inteligenciju potrebno je da budemo emocionalno pismeni. Nažalost u jednoj od prethodnih kolumni dotakli smo se teme emocija od ranog djetinjstva. Učeni smo da je pokazivati ono što osjećamo ili pričati o tome, nekulturno, ponižavajuće i indiskretno. Učeni smo životnom stilu u kojem vlada emocionalna nepismenost. Da bismo se uklopili morali smo se distancirati od svojih emocija. 
Emocionalna pismenost je emocionalna inteligencija koja se zasniva na ljubavi. Voljeti sebe i voljeti druge osnovni su uvjeti za učenje emocionalne pismenosti.

Inteligencija srca može se naučiti tako što ćemo osvijestiti emocije u nama i ljudima oko nas, sposobnost da volimo sebe i druge i u isto vrijeme razvijanje iskrenosti i sposobnosti da preuzmemo odgovornost za svoje postupke. Emocionalna pismenost omogućuje vam da vaše emocije rade za vas, a ne protiv vas. Da bismo se oslobodili od emocionalne štete, važno je prisjećati se događaja u kojem smo se povukli i razgovarati o njemu s nekim suosjećajnim. Kao što sam već rekla EQ je važna da bismo živjeli dobar i ispunjen život.
Kada shvatite što je to emocionalna inteligencija, lakše vam je usredotočiti se na razvoj tijekom svog svakodnevnog života. Pročitajte savjete u nastavku kako biste otkrili kako uključiti razvoj EQ u svakodnevni život i aktivnosti.


Vježbajte pažljivost: Za emocionalno inteligentnu osobu presudno je vježbati pozornost i samosvijest kako bi mogla prepoznati vlastite emocije, što ih uzrokuje i kako to riješiti. 

Upravljanje emocijama: Naše emocije pokreću pažnju prema različitim aspektima našeg života zbog kojih se osjećamo na određeni način. Ovisno o situaciji i načinu na koji netko trenutno opaža emociju, uobičajeno je da osoba odluči je li neku emociju važno obraditi. 

Prepoznavanje drugih osjećaja: Ključni dio vježbanja emocionalne inteligencije i izgradnje zdravijih odnosa tijekom života je priznavanje tuđih osjećaja. 

Shvatite što cijenite: Jedan od najvažnijih dijelova osobe koja razvija emocionalnu inteligenciju je otkrivanje onoga što ona cijeni u životu. 
Nadam se da sam vas potaknula da razmislite zašto je bitno školovanje srca. Vjerujem da ste se pronašli  u nekim dijelovima, a većina vas u činjenici da se toj školi nije pridavala dovoljna pažnja. Ako trebate podršku u osobnom rastu slobodno se obratite Klupku.