KOLUMNA Znate li postaviti granice u odnosima s drugim ljudima?

napredujem, psiholog, granice, samopoštovanje, osobina, ljudi

Kada se spomenu granice prva pomisao nam je nešto negativno, strogo i ograničeno. Kada nam netko kaže da trebamo postaviti granicu, također nam se javlja osjećaj da trebamo raditi nešto neugodno i da ćemo vjerojatno ispasti bezobrazni. 

Kao i granice u fizičkom svijetu, granice u odnosima su tu da nas zaštite i učine da se osjećamo sigurno te usklađeno sami sa sobom – emocionalno i duhovno. Kada naučite postaviti granice, one neće dozvoliti prolazak ponašanja koja su za vas uvredljiva i  temelje se na nepoštovanju vaše osobnosti, želja i potreba. 
S “labavim” granicama i bez granica uopće, mi smo ranjivi i prepušteni volji drugih. Nama se to čini kao da drugima izlazimo u susret i radimo uslugu, ali druge time zapravo učimo da nas manje poštuju. 

Zašto? Jer nedostatkom granica pokazujemo da mi ne cijenimo i ne poštujemo sebe.
Bit ću iskrena prema vama i iz osobnog iskustva priznati da postavljanje granica definitivno i nije najugodnija aktivnost. Međutim ono što se dogodi nakon toga, osjećaj koji se javlja u vama je neprocjenjiv i  zove se samopoštovanje.

Mislim da vam ne treba više niti jedan razlog zašto biste počeli raditi na tome. Vlastita sreća, mir i zadovoljstvo, osjećaji su koje ne možete kupiti ili glumiti. Kada ostanete sami sa sobom sve maske koje nosite pred drugima padaju. Trenutak kada se pogledate u ogledalo i priznate sebi koliko ste stvari uradili jer eto očekivalo se od vas, teško vam je bilo odbiti i tako dalje, trenutak je kada se javlja osjećaj gorčine i nezadovoljstva. 

Neka vam ovaj susret sa sobom u ogledalu bude prva vježba za postavljanje granica. Uzmite rokovnik i pišite svaki dan na koji način niste ispoštovali sebe samo da bi udovoljili drugima. Takav podsjetnik može vam pomoći da napokon krenete raditi na smanjenju popisa.
Davati sebe maksimalno zvuči kao neka pozitivna osobina kod ljudi. Međutim tanka je linija između prelaska granice i te pozitivne osobine. Balans je riječ koju često čujemo u zadnje vrijeme, i upravo to je potrebno da bi se postavile zdrave granice.
Iako bismo voljeli da drugi vide naše suptilne znakove kada prijeđu naše granice, često ih oni – namjerno ili nenamjerno – ne vide. Zato je važno reći ono što želimo naglas i  zahtijevati poštovanje.  Drugi nam neće čitati misli niti se prema nama ponašati onako kako želimo ako im to ne kažemo. Budite iskreni i otvoreni – izrazite jasno što vam se sviđa, a što ne jer tako štitite sebe od iskorištavanja i razočarenja.
Počnite komunicirati jasno i glasno – što želite i trebate od drugih da se osjećate cijenjeno i poštovano te na što nikako nećete pristati.

Nemojte se iznenaditi kada drugi reagiraju negativno na postavljanje granica – navikli su da ih nemate, ali nakon inicijalnog šoka, vidjet ćete kako ćete im porasti u očima.

Samopoštovanje prema sebi uči i druge kako će se ophoditi prema vama.