KOLUMNA Zašto zanemarujemo svoju kreativnost?

savjeti, napredujem, kreativnost, rutina, sreća
  1. Mnogi ljudi smatraju da imaju vrlo ograničene kreativne sposobnosti. Kreativnost se može opisati kao inovativno razmišljanje koje se očituje kroz stvaranje novih ideja ili novih veza između postojećih ideja kako bi se stvorilo nešto novo.
  2. Međutim, stručnjaci naglašavaju da je kreativnost vještina koja se može poticati i s vremenom unaprijediti. Da bi se to dogodilo, moraju se poduzeti određeni pothvati koji su mnogima prevelik zalogaj. 

  3. Često čujem rečenice poput „Ma nisam ti ja kreativna nimalo...“, a u određenim trenucima prepoznam tu kreativnost baš u toj osobi.  Kreativni možemo biti svi, samo je pitanje u kojem području i na koji način. Kreativnost je nešto što psiholozi često potiču kod svojih klijenata.
  4. Pitate se zašto, čemu bi služila ta kreativnost.... Kreativnost zahtijeva promjenu svoje uobičajene rutine, izlazak iz zone komfora i obraćanje pažnje na sadašnji trenutak. 

  5. U djetinjstvu smo se igrali, maštali, kreirali, no odrastajući u okolnostima koje od nas sve više traže da im se prilagođujemo, mnogi su zanemarili svoje kreativne potencijale. A kreativnost je naš najljepši izraz u ovome svijetu. To je nešto što nam vraća entuzijazam, vraća onaj dječji sjaj na licu, onaj osjećaj leptirića u stomaku, sve ono nježno i razigrano, na što smo nažalost u ovom ubrzanom životnom stilu zaista zaboravili.
  6. Osim što mi je psihologija jedna velika ljubav i strast, te volim biti kreativna i u poslu, nabrojat ću vam još aktivnosti koje me čine sretnom... Dekorirati vjenčanja, smišljati unikatne poklone, iznenađenja i baviti se cvijećem je ono u čemu ja izražavam svoju kreativnost i moj odabir da svoje vrijeme ulažem i u aktivnosti koje mi ispunjavaju dušu. 
    Nadam se da ste već uvidjeli koje su koristi od te kreativnosti, te da već imate na umu vaše talente koje ste totalno zaboravili, jer takva vrsta odmora od ove užurbane stvarnosti je jako korisna za mentalno zdravlje. Moram napomenuti da kreativnost ne treba koristiti kao bijeg od obaveza i stvarnih problema, nego isključivo kao odmor za dušu i skupljanje snage da se suočimo sa svim što nam život servira. Kreativnost neka bude balans koji donosi ravnotežu između svega toga.
  7.  
  8. Možda se pitate isplati li se trošiti vrijeme na to? Moj odgovor je definitivno DA.  Samo, njena isplativost nije direktno vidljiva jer kreativnost nije poslodavac čijim kriterijima udovoljavamo da bismo zaradili plaću. Njena isplativost mjeri se u količini životne energije, entuzijazma, smisla, sreće i osjećaja vrijednosti.
    A nakon što primimo jednu takvu „plaću“, imamo puno više kapaciteta za sve ostalo što se od nas očekuje – za obavljanje posla, ostalih obaveza, za posvećivanje djeci i izlaske s prijateljima.
    Voljela bi da pišete Klupku koje ste talente zanemarili i ponovno oživili, jeste li krenuli pisati, crtati, slikati ili šivati? Sretna sam ako je ova tema pokrenula barem jednu osobu da se posveti svojoj kreativnosti. 
    Za kraj jedan citat koji opisuje ovaj članak „Kreativnost je najčistiji oblik sreće.“
  9.  
  10. savjeti, napredujem, kreativnost, rutina, sreća
  11.  
  12.