KOLUMNA Treba li pronaći kompromis u vezi?

napredujem, psiholog, kolumna, kompromis, rješenje

Trzavice između partnera nelagodan su, ali i neizbježan dio svake veze. Učestalost svađa ponajviše ovisi o temperamentu i osobnosti partnera, njihovoj toleranciji i načinu pristupanja problemima u vezi, kao i ostajanju u vezi s partnerom koji je toksičan.

Često je i kompromis jedan od razloga zašto dolazi do tih svađa, to jest izostajanje kompromisa.  Kompromis u svojoj biti predstavlja nešto na što pristajemo da bi na neki način ugodili partneru, izbjegli svađu ili kako često kažemo za “mir u kući”.

No, jesmo li dugoročno sretni s kompromisom ili se s vremenom samo nakuplja sve više onoga što činimo kako bi netko drugi bio sretan i sve više postajemo nezadovoljni i nesretni. 
Kako se do ovoga dovodimo ključno je pitanje da bismo dobili odgovor na sva ostala pitanja. Ako niste zadovoljni sa sobom i svojim životom, privući ćete istu takvu osobu ili što je još gore, ako ne poštujete i ne volite sebe, definitivno vam to ne može nadoknaditi netko drugi.

Većina ljudi pokušava te nedostatke prikriti upravo vezama koje ih ne ispunjavaju. Ono što trebamo naučiti jest da ne očekujemo od partnera ljubav koju nemamo prvenstveno za sebe, jer tada niti mi ne možemo drugima pružiti ljubav.

Prazninu koju zatrpavamo tražeći da nas netko voli, dok mi ne volimo sami sebe, nemoguće je zatrpati. 

Volite sebe na način da se prihvatite u potpunosti, upravo ovakvi kakvi ste, sada i ovdje, sa svim svojim manama i vrlinama... To je jedini način da vas i drugi prihvate i vole, upravo takve kakvi ste, bez da se morate mijenjati za nekoga ili netko za vas. I što više ljubavi dajete to ćete više ljubavi i primiti. Tada kompromis postaje nešto sasvim drugo... Ne morate se odricati niti činiti nešto da bi netko drugi bio sretan i zadovoljan, već ćete tada oboje biti u ljubavi, miru i radosti.

Vjerujem da čitajući ovo pomišljate kako se uvijek vraćamo na sebe, i na ljubav prema sebi, no moram naglasiti da u tome stvarno i jeste ključ sreće. 
Također sam sigurna da sad imate u glavi milijun situacija u kojima niste i ne možete pronaći kompromis s partnerom.  Međutim i za to postoji rješenje. Razgovor je ključ svakog dogovora.

Zamislit ćemo situaciju gdje vaš partner iznenada dobije posao u drugom gradu i to mu je veoma značajno za karijeru. S druge strane vi imate ovdje već posao s kojim ste zadovoljni, prijatelje, obitelj i ne možete ni zamisliti da odete negdje drugo. Što učiniti? 
Za početak može pomoći tako da napravimo popis dobrih i loših strana donošenja neke odluke. Taj popis služi nam kao pregled svih relevantnih faktora koji su vezani za odluku i uglavnom se radi o racionalno utemeljenim stavkama. Važno je podijeliti ih s partnerom i razgovarati o donošenju odluke. Također, važno je uključiti i emocije. Ako nam je neka odluka emocionalno teška, potrebno je osvijestiti te emocije i odbolovati ih, a ne ih gurnuti pod tepih ili ih kasnije koristiti za predbacivanje ili ucjenjivanje partnera.
Na početku donošenja neke važne odluke koja uključuje određenu žrtvu bitno je razmotriti koliko smo predani odnosu s partnerom, odnosno vidimo li našu zajedničku budućnost. Ako je odnos u kojem jesmo za nas 'pravi' i osjećamo da i partner to osjeća i misli, imamo zeleno svjetlo za daljnje promišljanje o žrtvovanju u korist partnera. Dajemo vam spisak koji trebate napisati kako biste lakše donijeli odluku:

Predanost odnosu - Koliko je ozbiljna veza u kojoj se nalazite i vidite li zajedničku budućnost?
Žrtvovanje za partnera ili njegova žrtva za nas - Koliko ste se spremni žrtvovati jedno za drugo
Svjesnost o žrtvovanju i o našim željama i potrebama - Ako to budete vi, da li je partner svjestan vaše žrtve i što može učiniti da ju umanji
Dobre i loše strane preseljenja - Za i protiv spisak je uvijek dobra opcija za sve nedoumice
Prioriteti - Što su vaši a što njegovi prioriteti u životu (karijera, obitelj, prijatelji)
Alternativa - Možda postoji treći grad gdje biste oboje bili sretni
Pregovori - Cijeli razgovor je zapravo pregovor, i bitno je izvući kompromis i donijeti zajedničku odluku.

I na kraju donosimo zaključak da je za život u dvoje potrebno puno ljubavi, prihvaćanja, tolerancije i razumijevanja kako svojih tako i tuđih potreba. 

napredujem, psiholog, kolumna, kompromis, rješenje