KOLUMNA Sviđaš li se ti sebi?

Klupko, Kristina Omejic, savjetovanje, kolumna, napredujem

Vjerujem da naslov ove teme većini izaziva osjećaj nelagode. Pitate se zašto? Većina ljudi osjeća neku vrstu nelagode kada treba pričati o sebi. Učeni smo od malena da se naše super zalaganje, uspjeh i sve pozitivno podrazumijeva, a javno se raspravlja samo  o negativnim postupcima, neuspjesima i padovima.

Prisjetimo se situacija kroz život , gdje ste pomislili: “Jednom pogriješim i odmah ne valjam, sve lijepo pada u vodu..“
Ovakvi obrasci odgoja i razmišljanja naših roditelja koliko god zvučalo nevjerojatno i nerazumljivo možda su neke od nas oštetili kao ličnosti. Na koji način mislim „oštetili“...? Mislim na način da jednostavno nismo sposobni pričati lijepe stvari o sebi, osjećamo se nelagodno kao da govorimo nešto ružno, te većina nas ne zna primiti kompliment.

Težnja za odobravanjem od strane roditelja je sasvim normalna i prirodna, te svako dijete kad učini dobar korak, napiše domaću zadaću samostalno, nacrta prelijepu kućicu ili nauči voziti bicikl, prvo što uradi jest da pogleda svoje roditelje s razmišljanjem „Vidite me, uspio sam“. Ukoliko ne dobije to odobravanje u smislu „Bravo, ja vjerujem u tebe“ ili „Nisam ni sumnjala, ponosna sam“, dijete će jednostavno steći dojam da ni to nije dovoljno dobro i na kraju krajeva da ono nije dovoljno dobro. Pišem o djeci, jer svi mi imamo malo dijete u sebi koje pokušava pronaći svoje mjesto u našem odraslom životu. Htjela bi da poslušate to svoje dijete, što vam ima za reći, što mu je nedostajalo, što ga je povrijedilo? Možda će vam prva pomisao na ovo izazvati smijeh, ali sa sigurnošću vam govorim da je ovo prvi korak ka istinskoj ljubavi i vrednovanju sebe.


Sviđate li se sebi, što su vaše vrline, a što mane? Zbog čega mislite da niste dovoljni, zbog koga? Od koga tražite odobravanje?

Sve su ovo pitanja koja nam otkrivaju odgovore i teme na kojim moramo poraditi da bismo postali najbolja verzija sebe. Ako niste spremni iskreno odgovoriti na ova pitanja imam jedan zadatak kroz koji možete otkriti da li uopće trebate odgovarati na ta pitanja. Uzmite rokovnik, bilježnicu ili jednostavno otvorite bilješke na mobitelu i krenite s vježbom u trajanju od 10 dana. Zadatak je taj da svaki dan napišete 3 lijepe stvari o sebi. Nekima će biti veoma lagan a netko će zastati i reći pa ja ne znam što da napišem? Potpuno je nevažno u koju skupinu spadate, ono što je važno jeste da zajedno rastemo i gradimo najbolje verzije sebe i naravno da iskreno i opširno odgovorimo na pitanje: Sviđaš li se sama sebi?
Vaše povratne informacije bi me doista razveselile, stoga budite slobodni pisati Klupku.