Kako smo stvarno prestali kasniti

Vrijeme
Unsplash

Ah to kašnjenje... Priznajem, kasnim oduvijek! 
Nekako sam se polako pomirila s činjenicom da ću očito kasniti zauvijek jer je to nešto urođeno, sve dok nisam naišla na članak o knjizi u kojoj je autorica doslovno dijelila moj sklop u glavi i pogodite što? Stvarno je uspjela prestati s kašnjenjem. 

Kroz glavu su mi prošle sve scene u kojima sam žurila na dogovoreno mjesto pod velikim stresom pitajući se je li osoba koja me čeka možda otišla, koliko je uzrujana, kako da se opravdam i slično... Odlučila sam da je krajnje vrijeme da pokušam promijeniti ovu mnogima omraženu osobinu. 

Često ljudi misle da je kašnjenje znak nepoštivanja neke osobe ili mjesta, ali ja iz prve ruke mogu reći da nikad nisam namjerno kasnila. Jednostavno bih loše procijenila vrijeme koje mi je potrebno za spremanje, za dolazak do mjesta i slično. Često sam i odgađala spremanje do posljednjeg trenutka kako bih dovršila neki posao koji da sam ispravno procijenila vrijeme ne bih uopće ni počela.

Zahvaljujući savjetima iz knjige "Never be late again" doista sam prestala s kašnjenjem.

Ne mogu vam reći da je bilo lako, ali važno je krenuti od malih koraka.

Najprije obećajte iskreno sebi da ćete doista dati sve od sebe kako bi prestali kasniti. Možete krenuti s odlukom da ujutro ne odgodite alarm, čak niti jednom. Prvo jutro je doista teško, ali svako sljedeće je jednostavnije. U nastavku donosimo daljnje korake:

1. Procijenite koliko vam je stvarno vremena potrebno za koji zadatak

Svaki dan, sljedeća dva tjedna zapisujte koliko vi mislite da vam treba vremena za određene aktivnosti, a koliko vam doista treba. Možete napraviti i popis primjerice koraka prije odlaska na posao, tuširanje, šminkanje, priprema doručka, kave, put do posla... Ja sam primjerice mislila da mi za spremanje treba 15 minuta, a ispostavilo se da mi treba najčešće barem 20 minuta.

  1.  

2. Prestanite planirati doći u točno vrijeme

Često osobe koje kasne planiraju da im primjerice do posla treba 12 minuta te ukoliko rade od 8 h, izlaze iz stana u 7:48 h (u najboljem slučaju). Ako se dogodi da ste zaboravili kišobran ili imate najmanju gužva u prometu, vi već kasnite. Zato planirajte krenuti 20 minuta ranije, ako vam treba tih 12 minuta. Ako vas pomisao da vi čekate čini nervoznim, isplanirajte što ćete raditi ako dođete ranije. Možete primjerice nositi knjigu u torbi i pročitati nekoliko stranica, nazvati prijatelja kojeg dugo želite nazvati. Obećajem vam da ćete poslije nekog vremena uživati u tih nekoliko minuta dodatnog vremena.

3. Ostavite barem malo prostora između dogovora

Ostavite barem 15 minuta između različitih dogovora i bit ćete opušteniji i više uživati u svakom od njih.

4.  Planirajte svoj dan večer prije

Dobri stari savjet svakako je planiranje večer prije. Možete napraviti TO-DO listu, ali i pripremiti odjeću za sutra. Meni je pomoglo i to što bih večer prije stavila u torbu sve što ne smijem zaboraviti (ključevi od ureda, novčanik, sunčane naočale, mali kišobran, krema za ruke, maramice...).

5. Namjestite 2 alarma

Jedan alarm namjestite da vas podsjeti da je vrijeme da prestanete raditi što radite te da krenete sa spremanjem. Drugi alarm je vaš podsjetnik da je krajnje vrijeme da krenete prema mjestu dogovora.

Nadam se da će vam se svidjeti ovi savjeti koji su meni promijenili život. Ukoliko jesu, doista nema smisla da odgađate i da ne krenete s pripremom danas. Dakle ne od sutra ili od ponedjeljka. DANAS! Sretno i smirenijem i sretnijem životu bez kašnjenja. :)