Donosimo odgovor psihologa na upit jedne čitateljice

savjeti psihologa, Kristina Omejic, razgovor

UPIT ČITATELJICE:

Pozdrav Kristina. Imam 22 godine, studentica sam i zavrsavam 2.godinu fakulteta (u inozemstvu) , skoro 2 godine u vezi sa 7 godina starijim deckom. Nije nam smetala razlika u godinama.

Vec sada s njegove strane i strane njegovih roditelja osjecam pritisak kad cu zavrsiti fakultet (nije lako jer je na stranom jeziku), pa bi tada trebala uslijedit i svadba jer stari se.

Moji roditelji me bodre i motiviraju i ne stvaraju mi pritisak jer znaju da se maksimalno trudim i ponosni su na mene, jer su oni daleko od mene.

Vec se mjesecima psihicki borim s pritiscima i ne znam sta uraditi. Ne zelim sebi pokvariti zivot sa 22 godine i vikende provodit kod njegove rodbine umjesto sa svojim prijateljima jer sam jos mlada.

Ne zelim da moji roditelji gledaju kako sam nesretna i nezadovoljna jer znaju da to ne zasluzujem a cesto sam toliko isfrustrirana da bih najradije prekinula svaki odnos sa deckom zbog njegovih roditelja a ne toliko zbog njega samo.

Kako stvorit neki balans i kompromis izmedju mojih i njihovih zelja? Lijep pozdrav ♡♡

KRISTININ ODGOVOR:

Draga čitateljice, prije svega hvala ti na povjerenju. Drago mi je što si se odlučila javiti i potražiti savjet za svoj problem. Puno smo pitanja dobili  te ovim putem želim reći svim čitateljima da će dobiti odgovore kroz naredne kolumne.  

Odmah u početku se moram zaustaviti na brojki 22. Smatram da si vrlo svjesna sebe i svojih godina, da je prelijepo vidjeti sve te ciljeve koje si sebi postavila tako mlada te da za svaku nedoumicu postoji rješenje.

Ljubav je komplicirana tako kažu u filmovima, međutim ljubav je nešto lijepo i jako jednostavno. Prije nego doneseš bilo kakvu odluku moj savjet je da razgovaraš sa svojim dečkom sa otvorenim kartama na stolu. Reci sve što osjećaš, želiš i misliš bez straha od odbacivanja.

Također trebaš čuti i njegove želje i potrebe te dobro razmisliti da li je to nešto zbog čega bi ti žrtvovala svoje ciljeve i „natjerala“ sebe da ulaziš u nešto na što nisi spremna. Odluka o braku treba biti zajednička, isključivo dogovor i želja vas dvoje i nikoga sa strane.

Brak je prelijepo razdoblje života kojem se trebaš veseliti i jedva ga čekati. Ukoliko ti to stvara pritisak sada, nisi spremna i ne trebaš se tjerati da budeš. O svom životu možeš odlučivati sama, i slušati svoje srce i um, jer toliko je toga pred tobom da jednostavno nema mjesta za paniku i brigu.

Tvoj dečko će sigurno imati razumijevanja i vjerujem da će mu to čekanje na tvoju spremnost biti najmanji problem. Ljubav je ponekad i žrtva ali i o njoj treba razmisliti tko ju je spreman preuzeti i na koliko.

Još jedna činjenica jeste da je vaša veza vrlo kratka da bi se donosile tako važne odluke, bez obzira koliko se možda osjećate kao da ste cijeli život skupa.

Smatram da imate vremena da budete i uživate u vezi, prođete sve faze iste, te nakon tog perioda ukoliko budeš sretna i ispunjena, sigurna sam da ćeš i sama htjeti sve to.

Još se moram dotaknuti tvog zadnjeg pitanja, koji je kompromis između tvojih i njihovih želja? Nema ga, jer tvoje i njihove želje se ne trebaju slagati, samo i isključivo tvoje i njegove.

Lijep pozdrav i tebi i nadam se da će razgovor sa dečkom riješiti tvoje nedoumice. Ukoliko želiš nastaviti razgovor, slobodno se javi na Savjetovanje Klupko.

Ne zaboravite da i vi možete anonimno postaviti pitanje psihologinji Kristinu putem upitnika u nastavku. 

savjeti psihologa, Kristina Omejic, razgovor