ČITATELJ PITA, PSIHOLOGINJA ODGOVARA Kako se osloboditi očekivanja drugih

napredujem, psiholog, kolumna, Kristina Omejic, očekivanja

UPIT ČITATELJA

Pozdrav : ) Kolumne su divne, a ovaj potez vam je baš super!  svu onu Mene zanima kako se osloboditi očekivanja i zaustavitinavalu loših emocija i reakcija kada ista nisu zadovoljena bilo u odnosima bilo u nekim svakodnevnim situacijama? Hvala : )

KRISTININ ODGOVOR

Pozdrav i tebi draga čitateljice! Jako sam sretna što se na ovaj način dosta vas ohrabri da potraži savjet ili pomoć. Što se tiče tvog pitanja, mislim da ne postoji osoba koja se u nekom trenutku u životu nije nosila s ovim problemom. Očekivanja nas prate od malena, od prvih koraka, školskih ocjena, fakulteta, zaposlenja i tako dalje. Naučeni smo da postoje neka pravila i standardi koji ukoliko se ne ispune, stvaraju osjećaj manje vrijednosti ili tjeskobe. Nametnuta očekivanja tjeraju nas ponekad da radimo nešto na što i nismo baš spremni, dovoljno zreli ili dovoljno to želimo. Jednostavno preteško se otrgnuti iz tog začaranog kruga. Očekivanja su ideje o tome kako stvari trebaju biti postavljene u našim i tuđim životima. To su utvrđena pravila kojih mislimo da se trebamo pridržavati. Ona su jedan od glavnih uzroka za razočaranje i neuspjeh u životu. 
Kako ih se osloboditi? Pa za početak bi savjetovala da analiziraš koja to očekivanja te najviše muče.. da li je to očekivanje od sebe ili od drugih. Vjerujem da svi mi od sebe imamo najveća očekivanja i često odemo u perfekcionizam jer nikad ništa što učinimo nije dovoljno dobro. Potrebno je da prihvatiš sebe onakvu kakva jesi, savršeno nesavršena i dopustiš sebi i pogreške, mane, ali i uspjehe. Poslušaj svoje srce prije nego što slušaš ljude oko sebe i uvaži njegovo mišljenje. U kombinaciji sa razumom to je najbolja odluka za tebe, a ne mišljenja i očekivanja ljudi oko tebe. Ako ispuniš njihova očekivanja, zapitaj se, da li ćeš razočarati sebe? Je li to ono što ti zaista želiš ili radiš jer eto „red je, tako treba“? Recept za oslobođenje je prvenstveno ljubav prema sebi, osluškivanje onoga što ti želiš. Kada to postigneš sve ostalo će se posložiti i sigurna sam da ćeš osjećati mir, onaj mir kojem svi mi težimo.

Ukoliko želiš nastaviti razgovor, slobodno se javi na Savjetovanje Klupko.

Ne zaboravite da i vi možete anonimno postaviti pitanje psihologinji Kristinu putem upitnika u nastavku.

 

napredujem, psiholog, kolumna, Kristina Omejic, očekivanja