ČITATELJ PITA, PSIHOLOGINJA ODGOVARA Kako 6-godišnjaku reći da je umro član obitelji

psiholog, napredujem, savjetovanje Klupko, tuga, odgovor

UPIT ČITATELJICE

Pozdrav, molila bih Vas za savjet kako djetetu od 6 godina reči da je umro član uže obitelji?

KRISTININ ODGOVOR

Draga čitateljice,
često svoje emocije i reakcije poredimo sa drugim ljudima i na osnovu toga stvaramo predrasude.
Također, odrasli često imaju i niz predrasuda o djeci i njihovim mogućim reakcijama koje im onda otežavaju otvorenu komunikaciju s djetetom o gubitku. Mnogi smatraju da djeca nisu svjesna gubitka, često misle da je bolje ne pričati s djetetom o smrti jer će se rastužiti.

 Dječja tuga je nešto izrazito teško nama odraslima, dovodi nas u kontakt s vlastitom tugom i često u nama budi osjećaj bespomoćnosti. Važno je zato stalno podsjećati se da je dijete koje je nekoga izgubilo tužno bez obzira na to razgovaramo li s njime ili ne. Također, odrasli često misle da ako dijete ne govori o gubitku, mora da ga ni ne osjeća. Smatram da je jako važno djecu učiti svim emocijama, kako bi u odrasloj dobi razvijalo emocionalnu inteligenciju. Tuga je nešto što ni sami ne želimo proživljavati, ali ako zdravo prerađujemo te emocije i dijete će od nas naučiti isto. Također suprotno, ukoliko se pravimo da je sve ok iako nije, dijete će naučiti pogrešno iskazivati svoje emocije.

Za njegovu dobrobit moj savjet je da bliska osoba, pretpostavljam da ste to vi, objasni djetetu što je smrt, te na neki lijep način pokušate opisati što to znači za osobu i na koji način može ostati povezano s njom iako više nije tu. Moram naglasiti da je olakšica u svemu ovome ako ste religiozni, jer je objašnjenje smrti u religiji  jako lijepo i ispunjeno nadom. Također obzirom da se radi o odraslijem djetetu možete zajedno osmisliti neke dane u mjesecu kada imate sjećanje na tu osobu, zajedno tugujete i na taj način ćete sigurno osjećati neku posebnu vezu. 

Nadam se da vam je ovaj savjet dobrodošao te da ćete uspješno primjeniti sve. Žao mi je zbog gubitka i budite slobodni javiti se za savjetovanje ukoliko vam je potrebno.

Ukoliko želiš nastaviti razgovor, slobodno se javi na Savjetovanje Klupko.

Ne zaboravite da i vi možete anonimno postaviti pitanje psihologinji Kristinu putem upitnika u nastavku.