5 rituala koji će nam pomoći da više brinemo o sebi

5 rituala koji će nam pomoći da više brinemo o sebi
soeursmagazine.com

Self-care je tema o kojoj se zaista mnogo govori posljednjih godina. Pomoći sam sebi – zar to zaista nije neki cilj kojem svi težimo? Ako si dobar sebi dobar si i drugima. Međutim, samopomoć nije uvijek jednostavna. U mnoštvu dnevnih obaveza i svega što trebamo učiniti čini se da redovno zaboravljamo na sebe.
Self-care je u neku ruku postao i pomodarstvo, ali s druge strane nikada nije bilo važnije primjenjivati ga. Donosimo 5 novih self-care trendova koje je donijela 2021. godina. Ne morate primijeniti sve pa čak ni većinu – dovoljno je da jednu ili dvije self-care navike koje odgovaraju vama i vašim potrebama uklopite u svoje dnevne navike i vidjet ćete razliku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
1. SPAVAJTE

Svi se osjećamo bolje nakon dobrog noćnog odmora. Zapravo je naučno dokazano da više spavanja poboljšava gotovo svaki dio našeg života, uključujući povećanje produktivnosti na poslu, dodatnu energiju za igru ​​s djecom i kućnim ljubimcima i sveukupno vedrije raspoloženje tijekom dana. Trebali bi spavati 7 do 8 sati. Ako mislite da trenutno ne dobivate dovoljno sna, identificirajte razloge za to i pokušajte ih promijeniti. Možda ste tek dobili bebu, možda imate kućnog ljubimca koji se budi tijekom noći, možda ste nervozni i anksiozni zbog nečega što vas muči, možda jedete kasno pa vas muči probava… Nakon što otkrijete uzrok, pronađite svoje rješenje. 


2. POSVETITE SE SVOM ZDRAVLJU

Posljednjih godina vladao je trend radoholičarstva dok nas sve zajedno nije zaustavila pandemija. Mnogi su dane i mjesece ostajali do kasno na poslu, spavajući svega pet-šest sati, jedući brzu hranu jer jednostavno nisu stizali napraviti ručak ili večeru, trčali smo za svakodnevnim obavezama… Sada se to neminovno odrazilo na naše zdravlje (ili ako još nije, odrazit će se) i ostaju nam doživotne posljedice. Vrijeme je da zaustavite ovaj začarani krug. Napravite pretrage... Shodno rezultatima napravite promjene u prehrani, vježbanju i načinu života kako bi se vaši parametri vratili u normalu.


3. PRIUŠTITE SEBI POTPUNI ODMOR

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Osam sati sna... Taj dio ćete riješiti. No, jeste li znali da zapravo postoji sedam različitih vrsta odmora koje biste trebali redovno prakticirati? Prema popularnom Ted talk-u Saundre Dalton-Smith, fizički odmor (spavanje) samo je mali dio odmora koji nam treba. Tu su i mentalni odmor (probajte meditaciju), senzorni odmor (isključite sva svjetla u uredu na deset minuta), kreativni odmor (pokušajte pjevati i plesati dok kuhate večeru), emocionalni odmor (ne činite drugima uslugu tjedan dana), društveni odmor (smanjite vrijeme na društvenim mrežama) i duhovni odmor (volontirajte, pomozite onima u potrebi). Ove sesije odmora ne moraju trajati satima. Ponekad vam treba samo minuta dubokog disanja da biste napunili svoje baterije i postali svjesniji okoline oko sebe.


4.  PRIDRUŽITE SE TIKTOK FITNESS IZAZOVU

Još jedna godina, još jedna neuspjela novogodišnja odluka. Ali tek je OŽUJAK – svega 3 mjeseca su prošla od kako ste donijeli te odluke i još uvijek nije kasno da se posvetite njihovom ispunjenju. Ako se vaše odluke tiču nekih fitness ciljeva, a jednostavno trenutno nemate volje (ili vremena) da se obavežete na neke veće fitness izazove, uzmite telefon i skoknite na TikTok. Pronaći ćete tone brzih, besplatnih treninga koji olakšavaju održavanje forme (i tako zabavljaju). Neke od naših preporuka: Apartment-Friendly Cardio with @blogilates, Glutes with @nellyfitnez i Abs with @addiehebert.


5. PRIHVATITE SKINIMALIZAM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skinimalizam je jednostavno rečeno vraćanje prirodnoj ljepoti kože uz minimalno korištenje proizvoda. Dakle, manje je više!
Skinimalizam nas uči da volimo sebe i ne samo to nego da koristimo što je manje proizvoda moguće. Sviđa vam se to? Naravno da da i vrijeme je da usvojite ovaj trend punim plućima i da ga primjenjuje i onda kada ne bude trend. Volite sve svoje nesavršenosti i svoje mane. Volite svoje pore, svoje linije, svoje strije, svoje pjegice. Volite sebe i svoje tijelo. Volite svo ono iskustvo koje vam je donijelo te promjene na koži i tijelu. Volite život!
I na kraju napravite sebi šalicu čaja, upalite svijeće, upalite glazbu koju volite, izađite van u svoje dvorište ili na balkon, uživajte u zrakama sunca.. radite sve ono što volite i što će vam donijeti sreću u tih nekoliko sati koje posvećujete samo sebi.