Kakve žene muškarci smatraju privlačnima?

Za početak, tri stvari koje biste svakako trebali znati jesu: biološki indikatori pokazuju da su mršave žene manje plodne od onih s raskošnim oblinama, premršave žene ne mogu se pohvaliti onime što muškarci najčešće primjećuju, bujnim grudima i zanosnom guzom, a muškarci više vole šire bokove, ne preuzak struk te obline naspram izražene mršavosti.

Nerijetko se čini da muškarce privlače mršave djevojke čija tijela ne krase obline, no iako se čini nevjerojatnim, muškarci su zapravo biološki programirani tako da ih privlače zdrave, bujne, putene žene u dobroj formi, piše AskMen.

Omjerom obujma ženskoga struka i obujma bokova dolazi se do broja koji je veoma važan kada se radi o stupnju ženine privlačnosti. U zapadnjačkim kulturama taj omjer je najprivlačniji ukoliko iznosi 0,7 te najviše privlači poglede muškaraca. A znanstvenici su otkrili i da je taj broj povezan s optimalnom razinom ženskih reproduktivnih hormona te manjom izloženošću raznim bolestima.


Druga istraživanja pokazala su da muškarci u Aziji smatraju najprivlačnijima žene čiji iznos omjera opsega struka i bokova iznosi 0,6, dok taj brojka u kulturama poput Afrike i Latinske Amerike iznosi i do 0,8. Iznenađujuće, velika raznolikost u mjerama omjera struka i bokova rezultira sve manjim opsezima struka i bokova. Tak je slavna Marilyn Monroe imala veći opseg struka i bokova od danas svjetski poznate manekenke Gisele Bundchen. Zaključak je da muškarce neizmjerno privlači žensko tijelo koje obiluje oblinama te nalikuje na pješčani sat, nad čime su u stanju gotovo sliniti.

Činjenica je da je žensko tijelo stvoreno na način da bude sposobno podnijeti trudnoću i nositi dijete, što ga čini prirodnim sakupljačem masnoga tkiva. U prošlosti, dok hrana nije bila lako dostupna, žene s nakupinama masnoga tkiva imale su znatno veće šanse za preživljavanje trudnoće, za razliku od mršavica. Stoga određena količina masnoga tkiva na ženskome tijelu privlači muškarce te ih sve više uvjerava da je baš ona pravi izbor za njega.

Osim omjera bokova i struka, ženina privlačnost može se 'mjeriti' i BMI indeksom, odnosno indeksom tjelesne mase. Ovaj magični broj zapravo se dobiva računanjem odnosa ženine težine i visine. Žene s BMI indeksom u normalnim vrijednostima su najprivlačnije, a ta brojka puno govori o samome zdravlju te reproduktivnom potencijalu žene. Tako se žene s BMI indeksom većim od 25 smatraju pretilima, dok se žene s BMI indeksom manjim od 18 smatraju premršavima. Znanstvenici tvrde i da žene s indeksom BMI blizu 19 imaju manju stopu smrtnosti te su znatno plodnije od veoma mršavih žena. Nizak BMI indeks izravno se povezuje s lošim zdravstvenim stanjem, poremećajima prehrane te smanjenom plodnošću.

U jednom od mnogih istraživanja tijekom 21. stoljeća konačno je otkriveno zašto muškarce privlače ženske grudi i guza. Tako je 2004. godine istraživanje objavljeno u časopisu Biological Sciences otkrilo da su velike grudi u kombinaciji s užim strukom povezane s većim razinama estradiola i progresterona u ženskome tijelu. U konačnici, to znači da veće razine ovih hormona u vrijeme ovulacije kod žena s velikim grudima donose kraće vrijeme potrebno za začeće, naravno ukoliko se ne radi o implantatima jer se razvojem plastične kirurgije broj djevojaka s uskim strukom i ogromnim grudima nevjerojatno povećao.

Premda je očito da muškarce najviše privlače zdrave žene koje lijepo izgledaju, uključujući punašnu guzu i grudi, činjenica je da je 50 posto Amerikanki pretilo, a Svjetska zdravstvena organizacija pretilost prepoznaje kao svjetsku epidemiju. Muškarci najprivlačnijima smatraju žene koje se brinu o sebi te održavaju zdrav omjer mišića i masnoga tkiva. Stoga prije drastičnih dijeta treba razmisliti dvaput jer prvo što ćete izgubiti su grudi, a zatim ćete poremetiti prehrambene navike. Ono što ženu čini apsolutno neodoljivom jesu redovito vježbanje, zdrave prehrambene navike i aktivan način života.

izvor: tportal.hr