Kad draga prijateljica postane daviteljica

Jer već znate što će vam reći. On je vara, laže, gnjavi, ovakav je i onakav, ne poštuje je, gleda samo sebe – a vi svaki put s njom o tome drvite u nadi da će ga ili ostaviti ili shvatiti da vas je toliko iscrpila da imate PTSP čim vidite njezino ime na zaslonu. I nikako vam nije jasno kako joj ne smetaju zvukovi u pozadini!

Na kraju se osjećate jadno i iscijeđeno jer vam je draga i žalite je pa se, unatoč pedikuri, ne uspijevate emocionalno ograditi od onoga što vam govori. Njega već odavno želite zatući u nekom mračnom haustoru, samo da ne morate slušati litanije o njegovim manama – a ako joj se ne javite, uhvati vas grižnja savjesti jer vi, eto, kao da nemate problema i nije vas briga za dragu prijateljicu koja se muči.

Nije sve tako sivo...

Da, lijepo je saslušati prijatelje i divno je kad oni slušaju vas. Izgovoreni problem više se ne čini tako velik, a kad ga ponovite nekoliko puta, kao da se smanji. Ali oprez! Ako se riječi prečesto ponavljaju, one poprime moć poput čarobnih formula u “Harryju Potteru” i na kraju sa svakim izgovaranjem imena Onoga Čije Se Ime Ne Smije Izgovoriti problem dobiva snagu i prijateljičin vas dečko počne iscrpljivati poput psihičkog vampira.

Pretresanje izaziva lančanu reakciju jer i vi sad imate potrebu žaliti se – na primjer, dečku/partneru: “Prijateljica se žali? Pa reci joj da se rastane!” “Nema kamo otići?” “Reci joj da može ostati kod nas dok ne nađe stan!” I upravo je to čarobna rečenica – rješenje problema! Usput rečeno, ni muškarci nisu imuni na pretresanje, samo što oni ne razglabaju o osobnim problemima (“Jer se pričanjem ionako ništa ne rješava!”), nego o globalnim. Naime, njima ne mogu doskočiti pa im služe za ćaskanje. Nogomet je vjerojatno izmišljen da bi mužjaci svih nacija, boja i rasa imali o čemu razgovarati – ili se poklati, već prema inspiraciji.

Dakle, osobi koja se žali najbolje je ponuditi konkretnu pomoć. U najgorem slučaju, frendica će vas okupirati mjesec, dva i na kraju se odseliti u novi stan i – nadajmo se – novi život. Ili vas više neće gnjaviti svojim glupim dečkom jer će nakon tih riječi shvatiti da može samo ili nešto konkretno učiniti ili se prestati žaliti. Naravno, nema svatko mogućnost nekome na taj način pomoći, ali shvaćate što vam poručujemo.

“Kada se požalimo bliskoj prijateljici na nešto što nas muči ili nam smeta, svrha toga je obično suočavanje s teškim ili neugodnim činjenicama, ‘ventiliranje’ negativnih emocija ili traženje savjeta. No, kad se takvo žaljenje počne ponavljati bez promjena u ponašanju ili razmišljanju osobe koja se žali (žaljenje radi žaljenja), postavlja se pitanje što osoba koja se stalno žali zapravo hoće i kako se obraniti od nje”, kaže Jelena Mustapić, profesorica psihologije i voditeljica Centra za djecu, mlade i obitelj Modus. “Osobe koje imaju potrebu stalno se žaliti vjerojatno imaju problem sa samopoštovanjem i obično se boje promjene, bilo postojećeg stanja, bilo općenito. Oni koji ih slušaju trebaju znati da su promjene moguće samo kad si netko stvarno želi pomoći te da što god kažu ili učine ne može polučiti velik uspjeh. Stoga im je najbolje savjetovati da zatraže stručnu pomoć.”

No nismo mi zapadnjaci “koji za svaki problem trče psihijatrima”. Da ih ne plaćamo skupo, mi za to imamo prijatelje, susjede, konobare... a zapravo je cijela nacija oboljela od prežvakavanja problema. “I, susjeda, što kažete na ovu priču s koljenom?” Kojim koljenom, pomislite vi, ako ste žensko pogotovo – i odmah se sjetite sestrične u petom koljenu. “Pa Jadrankino!” Ako poznajete neku Jadranku, zapitate se kako to da poštar poznaje vašu Jadranku koja stanuje čak u Lučkom, a i ne žali se na koljena.
Slutite da biste mogli završiti na diskusiji o premijerki, kornatskoj tragediji ili nečem desetom, i uz izgovor se povlačite u svoja četiri zida, kad li vam zazvoni telefon i štrecne vas oko srca jer ste već jučer uglancali pločice slušajući o nezahvalnom gadu...

5 omiljenih ženskih tema

Problemi s linijom. Ako stalno pričate da ste debeli i pritom sjedite na trosjedu grickajući čips, ni vi ni osoba kojoj se žalite nećete imati ništa od toga. Vrijedi i obrnuto: ako vas frendica davi svojom “kobasom” oko struka, povedite je na pilates! Odmah će joj se učiniti manja. A vi ćete dobiti društvo za vježbanje!

Muškarci. U drugoj sezoni “Seksa i grada” Carrie ne prestaje pričati o prekidu s Facom. Charlotte i Samantha dolijevaju ulje na vatru analizirajući svaku sitnicu iz bivše veze i kujući planove, a Miranda trpi... sve dok jednoga dana ne pukne: “Zašto još razgovaramo o njemu? Povrijedio ju je. Otišao je. Gotovo je. Idemo razgovarati o nečemu drugom!” Pretjerano analiziranje može vas dovesti u slijepu ulicu. Okrenite novu stranicu.

Poslovni problemi. Ne dajte se uvući u priču kolega koji stalno mrmore protiv nekoga ili nečega, unedogled pretresajući nepravednu odluku ili poslovni potez koji je izvan vašeg dosega. Ako na problem ne možete utjecati, doboko udahnite i otpustite ga iz misli! Život ide dalje.
Zdravlje. Vjerojatno ste primijetili da se na zdravlje uglavnom ne žale ozbiljno bolesni ljudi. Oni ne traže sažaljenje ni posebnu pažnju nego se trude uživati u životu takav kakav je. A mi zdravi kukamo oko ovoga i onoga, u stanju smo druge dovesti do glavobolje pričajući o svojoj, kao da se natječemo tko će se lošije osjećati – ne, one koje nešto boli ne tješi to što vas boli više. Radije ih nasmijte i skrenite im pažnju na 
nešto drugo.

Obiteljski odnosi. Tu ne možete puno pomoći, osim ako nemate konkretno iskustvo, ali i tada nemojte zaboraviti da su ljudi različiti. Ne miješajte se i ne dijelite savjete. Perite pločice i malo trpite. Ako potraje predugo, neupadljivo počnite ostavljati po stanu vizitke psihoterapeuta i raznih savjetovališta ili im na stolu ostavite otvoren Cosmo!

Cosmopolitan.hr