Je li vaš trbuh vinski, stresni ili kruška?

Je li vaš trbuh vinski, stresni ili kruška?

1. Vinski trbuh

Ovaj je tip trbuha posljedica pretjerane konzumacije alkohola, a ističe se po nakupljanju masnoća isključivo u donjem dijelu trbuha te djeluje ispupčeno, najčešće bez debljanja u drugim dijelovima tijela. Drugi mogući uzrok nakon pijenja alkohola je unos previše ugljikohidrata. Masnoće su rezultat načina razgradnje jednostavnih šećera kojih ima u alkoholu i ugljikohidratima, poremećaja lučenja inzulina te ometanja probave.

Rješenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrajajte kalorije koje unosite i jelom i pićem. Zapamtite kako je bolje svakodnevno popiti 1 dcl vina nego za vikend popiti 2 litre. Šećere iz keksa, čokolada i čipsa zamijenite onima iz zdravih žitarica.

2. Napuhnut trbuh

Ovaj je tip trbuha najčešće ravan ujutro, ali se napuhne tijekom dana zbog nastanka plinova ili drugih probavnih smetnji. Najčešće se radi o određenim namirnicama koje ga uzrokuju, a pojedinac ih često jede, poput hrane bogate glutenom. Koliko god trbuh postao, promjena se ne vidi na vagi, piše Daily Mail.

Rješenje:

Pokušajte utvrditi koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje, pa u skladu s time uredite prehranu.


3. Stresni trbuh

Ovaj trbuh strši prema naprijed slično kao onaj napuhnuti, no razlika je u tome što je onaj od stresa znatno mekši i više visi. Često počinje odmah ispod prsa te formira mekane šlaufe koji poružnjuju izgled struka. On nastaje zbog otpuštanja hormona stresa kortizola u krvotok, što izaziva otpuštanje i šećera. Ako ste stalno pod stresom, rezerve masti odlaze u abdomen kako bi bile bliže jetri za potrebe tijela u stresnim situacijama.

Rješenje:

Osim logičnog prijedloga za smanjenjem stresa, savjetuje se uvesti redovitu laganu fizičku aktivnost te prehranu bazirati na hrani s niskim glikemijskim indeksom, poput mahunarki.

4. Kruška trbuh

Čak i ako imate uzak struk, možete imati kruškolik trbuh u obliku tvrdokornog pojasa masnoće isključivo na donjem dijelu trbuha, a pratitelji su nakupljene masnoće na stražnjici i bedrima. Ovaj tip trbuha je svojstven ženama, a njegov uzrok su najčešće poremećaj hormona, kao i neke bolesti poput endometrioze.

Rješenje:

Treba izbjegavati hranu koja je poznata po podizanju razina ženskog spolnog hormona estrogena. U prehranu treba uvesti puno zelenog lisnatog povrća, poput špinata i salata, koje pomaže u vezivanju estrogena te izbacivanju njegovog viška iz tijela.

5. Mamin trbuh

Nakon rođenja djeteta, normalno je još nekoliko mjeseci imati nešto veći trbuh koji se opusti i visi, a takav je posljedica opuštanja mišića.

Rješenje:

Lijek nipošto nije izgladnjivanje, jer ono neće djelovati na nestanak trbuha, već nestanak masnoća na drugom dijelu tijela. Jedino je ispravno rješenje redovita tjelovježba, uključujući plankove, trbušnjake i aerobne aktivnosti.

6. Štitnjača-trbuh

Kod ljudi koji imaju svugdje višak masnoća, a najizraženije su one na trbuhu, postoji mogućnost problema s funkcioniranjem štitne žlijezde. Ako ona ne luči dovoljno hormona u stanju hipotireoze, metabolizam se usporava, a nakuplja kolesterol. Hormone štitnjače je potrebno provjeravati jednom na godinu.

Rješenje:

Postoji li dijagnoza poremećaja rada štitnjače, redovito uzimajte terapiju, pomozite si prirodnim terapijama poput raznih čajeva kao što je matičnjak, povećajte broj obroka i izbjegavajte unos slatkog.

Izvor: 24sata.hr