Iznenađujuće jednostavne navike koje će vašu ljubav održati na životu

ljubav
Provjerite savjete stručnjaka kako imati sretan brak ili vezu.

Ne pokušavajte promijeniti jedno drugo
Možda biste htjeli da konačno počne raditi neke stvari, ali njegova nesposobnost primjećivanja zaostalih dlaka u umivaoniku možda proizlaze iz opuštene osobnosti koja vas je privukla k njemu. ‘Kod sretnih parova vidimo da su svjesni međusobnih različitosti, te da su se prestali truditi promijeniti jedno drugo, kaže Darren Wilk, bračni terapeut.

‘Umjesto da se borite protiv partnerovog osobnog stila, usredotočite se na njegove prednosti.'

Zahtjeve prezentirajte kao usluge
Bez obzira želite li da češće napuni perilicu rublja ili se češće igra s djecom, vaš partner vjerojatnije će pozitivno promijeniti ponašanje ako za to bude dobivao ‘nagrade'. ‘Postavite to kao uslugu, kao da je ono što čini vaš ‘recept za sreću', jer svatko želi usrećiti svoju partnericu', kaže Wilk. ‘Kada prezentirate svoje potrebe, govorite o njima kao o nečemu što želite, a ne nešto što ne želite.' Umjesto da kažete ‘mrzim što kod tebe sve mora biti po strogom rasporedu', radije recite ‘voljela bih jedan dan s tobom provesti potpuno spontano'.'

Izrazite zahvalnost
Iako se čini kao stvar koja se podrazumijeva, pozitivno bodrenje partnera često se zaboravlja.

‘Jedno je istraživanje pokazalo da sretni parovi svakodnevno imaju 20 sretnih trenutaka, poput razmjene pogleda, komplimenata, dodira, na svaki negativan trenutak', kaže Wilk.

Recite mu nešto pozitivno tri puta dnevno i budite određene. Umjesto da kažete ‘dobar si tata', recite mu zašto. ‘Dobar si tata zato što si pomogao sinu s puzzlama, ja za to nemam strpljenja.'

Usredotočite se na pozitivno
‘Nesretni parovi zapeli su u negativnim razmišljanjima', kaže Wilk. ‘Uvijek ćete pronaći ono što tražite. Ako tražite nešto što vam smeta i što radi krivo, to ćete pronaći svaki dan. Ako gledate što radi pozitivno, pronaći ćete nešto svaki dan.' Kako ćete razmišljati vaš je izbor, pa zato kada vas nešto nervira, vizualizirajte nešto što radi pozitivno, i tako ćete prekinuti krug negativnih misli.

Prisjećajte se lijepih trenutaka
‘Sretni parovi imaju naviku ‘ispravljati' povijest brisanjem ružnih stvari i oživljavanjem sretnih trenutaka', kaže Wilk.

Kada uspomene oživljavate izgovarajući ih na glas vašem partneru, mijenja se vaš način razmišljanja, i način na koji vidite partnera i razmišljate o vezi. Svaki put kada mislite da vaša veza treba poticaj, pokušajte s ovom vježbom - prisjetite se prvog izlaska, najboljih trenutaka veze, iznenađenja koje je učinio za vas, kako biste iskopali zaboravljena sjećanja.

Nikad ne podržavajte ‘neprijatelja'
‘Ponekad je za stabilnu vezu dovoljno da budete prisutni, da poslušate bez da pokušavate riješiti problem', kaže Wilk. ‘Ljudi žele nekoga tko će ih slušati. Ključ je u tome da ga podržite, nikada ne stanete na stranu osobe kojoj je nešto zamjerio, čak i ako shvaćate razloge te druge osobe. Primjerice, ako je uznemiren zato što je ostao bez promaknuća koje je šef dao nekom drugom, nije vrijeme da kažete: ‘Možda se nisi dovoljno trudio.' Sada od vas treba potvrdu svojih osjećaja i da mu kažete: ‘Sigurno ti je jako teško zbog toga.' Sretni parovi znaju kada mogu imati malo otrovniji jezik.

Ne opuštajte se previše
Povjerenje, sigurnost i predanost ključni su elementi svake veze, ali ako ih imate ne znači da vezu trebate uzimati zdravo za gotovo i prestati se truditi. ‘Veze su osjetljiv ekosustav, i zato postoji stopa razvoda od 50 posto', kaže Wilk. ‘Sretni parovi nastave izlaziti, govoriti jedno drugom da super izgledaju i rade stvari zajedno.'

Osmislite svoje rituale
‘Nije stvar u tome da povremeno izađu van navečer, sretni parovi puno toga rade zajedno', kaže Wilk. ‘Imaju male navike koje su odlučili raditi zajedno, bez obzira radi li se o plaćanju računa jednom mjesečno ili slaganju rublja.'

Naučite prepoznati znakove traženja pažnje
Sretni parovi svjesni su malih poteza koje druga strana radi kako bi dobila pažnju. Dakle, pazite na sitnice, i odgovorite na njegovu želju za vašom pažnjom.

Raditi male stvar zajedno
‘Kada se radi o zadovoljstvu u vezi, ne radi se samo o velikim stvarima poput putovanja', kaže Wilk. Te stvari nisu ono što parove drži zajedno, nego male stvari poput toga da ste tu jedno za drugo kada treba, ili da shvatite kada treba zagrljaj ili napravite njegovo omiljeno jelo bez posebnog razloga. ‘Također se trebate riješiti ideje da morate biti zaljubljeni cijelo vrijeme. Brak se temelji na povjerenju, predanosti i poznavanju jedno drugoga. To je ljubav', kaže Wilk.

magazin.hr