Impotencija će se rješavati cjevčicom veličine zrna riže

Uređaj veličine zrna riže otvarat će arteriju koja spužvasto tkivo penisa opskrbljuje krvlju. Smanjeni protok krvi u muškom spolnom organu glavni je uzrok impotencije, odnosno erektilne disfunkcije.

Britanski liječnici najavljuju da će prva probna usađivanja provesti već u nekoliko sljedećih mjeseci tridesetorici dobrovoljaca, a sličan eksperiment planira se i u Sjedinjenim Državama.

Stent nalik na metalni kavez kakav se koristi i u liječenju bolesti srca usađivat će se u arterije pacijenata kojima ni Viagra ne pomaže. Unatoč činjenici da su u posljednjih deset godina dostupni vrlo učinkoviti lijekovi za impotenciju, oko 30 posto muškaraca ne reagira na terapije. Za njih su do sada jedine opcije bile injekcije koje se daju izravno u penis ili ručne pumpice za krv, međutim, nijedna od njih nije bila naročito popularna.

Procjenjuje se da čak 50 posto muškaraca u dobi iznad 40 godina s vremena na vrijeme ima problema s impotencijom. Uzroci su brojni - od dijabetesa i hormonalnih problema do stresa, depresije i bolesti srca.

Nova istraživanja posljednjih godina pokazala su da krvne žile u području karlice također mogu oboljeti zbog nezdrave prehrane i nedostatka tjelovježbe baš kao i žile koje srce snabdijevaju krvlju.