I djevojčice od 13 godina promijene nekoliko partnera

Žene najčešće umiru od raka dojke, a opasnost da ga dobiju povećava se ako abortiraju u ranoj dobi, kao i ako ne doje dijete, rekla je liječnica Marija Džepina iz zagrebačkog Savjetovališta za mlade na Mirogojskoj 16 na jučerašnjoj tribini.

- Najčešće trudnoću nasilno prekidaju djevojke u dobi između 20 i 24 godine koje žele odgoditi majčinstvo. Iza njih su žene koje već imaju dvoje djece. Prekid trudnoće u ranoj dobi rizičan je čimbenik za razvoj raka dojke, a tim ženama kasnije prijeti i neplodnost. Polovica prekida trudnoće, kojih se u Hrvatskoj godišnje dogodi oko deset tisuća, obavi se nasilno - kazala je M. Džepina.

U savjetovalište na Mirogojskoj po savjet o spolnom životu dolaze uglavnom studenti, no ove su godine imali i djevojčice u dobi od 13 i 15 godina koje su već promijenile nekoliko partnera.

- Godišnje imamo nekoliko takvih slučajeva djevojčica čiji su ginekološki nalazi loši. Prosjek ulaska u spolne odnose kod djevojčica je i dalje oko 17 godina, a dječaci prvo iskustvo imaju godinu prije. Djevojke majkama postaju u prosjeku u 27. godini - kaže doktorica M. Džepina.

Večernji list