'Humanitarni donator sperme' uskoro će postati otac 100. djeteta

Ed Houben
Podsjetimo, u pitanju je čovjek koji sam sebe naziva "humanitarnim donatorom sperme", a iako je sve započelo na uobičajen način - donacijom u banci sperme - otkad je Nizozemska ukinula anonimno doniranje, prebacio se na "tradicionalniji": spava sa ženama kako bi one ostale trudne.

U svojem razgovoru za BBC otkrio je da je upravo postao ponosni otac 98. bebe, što znači da je u posljednje dvije godine brojku povećao za 16.

Houben pomaže svima, od lezbijskih parova do heteroseksualnih koji imaju problema sa začećem, a tijekom godina (sve je započelo 2002.) njegove su usluge, koje oglašava online, potražili ljudi iz raznih dijelova Europe.

Ne naplaćuje svoj "posao", a u potpunosti je predan tomu što radi. Kuća mu je prepuna fotografija djece, redovito obnavlja tablicu rođenih kako bi na minimum sveo mogućnost incesta u budućnosti, a iako je prije majkama davao da potpišu ugovore kako bi se osigurao da ne mora plaćati alimentaciju, od toga je odustao jer mu je odvjetnik kazao da takav ugovor ničemu ne služi. Pa se sad oslanja isključivo na vjeru u ljude.

Kaže da je ono što ga tjera da to i dalje radi sreća koju na taj način omogućuje parovima, a upitan susreće li se ponekad s ljubomornim muževima, kazao je: "Nedavno je bio jedan par. Došli su ovdje tri puta i sad imaju dijete. I to je razlog što su muškarci puno iznad razmišljanja: 'Oh, neki mi je stranac spavao sa ženom'".

Prije nego što započne "oplodnju" Houben se dobro upozna s parovima, a ponekad ostaje u kontaktu i s djecom. I iako voli svoj posao, kaže da bi volio upoznati ženu koja bi htjela s njim osnovati obitelj.

Ipak, prije toga očekuje ga proslava 100. djeteta: "Inače ne pijem kako bi sperma bila u što boljem stanju. Ali u ovom slučaju mogao bih napraviti iznimku", kazao je za BBC.