GRAD DOBROG ŽIVLJENJA Poznata destinacija u kojoj ljetuju i Hercegovci kreće u promjene i izgradnju grada poželjnog za život tijekom cijele godine

Makarska
Unsplash

Što vam prvo pada na pamet kad netko spomene Makarsku? Lijepe prirodne netaknute plaže, zanimljiva kulturna ponuda, slow food gastro scena i umijeće sporog, ili kako Skandinavci vole reći, lijepog življenja? Vjerojatno ovo nije prva asocijacija na prekrasni dalmatinski grad, no, možemo sa sigurnošću reći – ne još.

Destinacija prepoznata po masovnom turizmu, krenula je u ozbiljan zaokret i izgradnju imagea grada koji će biti poželjna destinacija, ne samo za turizam, nego za život, piše Gloria.

"Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno, i tema je svih velikih turističkih simpozija. Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom turizmu, tzv. overtourismu. Imamo visoke brojke u glavnoj sezoni, no, suvremeni pristup turizmu je okrenut kvaliteti, a ne kvantiteti", govori nam Antonia Radić Brkan, magistra turističke komunikologije i zamjenica gradonačelnika Makarske koja predstavlja novu i drugačiju viziju grada.

"Grad su ljudi, duša grada su njegovi stanovnici, trgovi, pjacete, kafići, restorani, mjesta puna duha, i kulturne baštine. Promocijom tradicije, gastronomije, autentičnih proizvoda i poticanjem lokalnog poduzetništva stvorit ćemo i nove motive dolaska u destinaciju. Makarska – grad dobrog življenja. Put do takve Makarske vidimo kroz razvoj zelene, održive, digitalne i transparentne Makarske. To je proces koji će potrajati, ali neki pomaci se već vide. Mislim da ljudi to prepoznaju", dodaje Radić Brkan.

S tim ciljem, Makarska je prvi hrvatski grad koji se učlanio u međunarodnu organizaciju Cittaslow, koja okuplja više od 300 gradova bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja. Skandinavci su izmislili hygge kao način života, a Cittaslow promovira sličan, osviješteni promišljeniji životni stil u skladu s prirodom, tradicijom, uživanje u izvornoj hrani, bogatstvu obrtničke tradicije, a sve zajedno prožeto radošću polaganog življenja.

Danas je glavna asocijacija na Makarsku sunce, more i Biokovo, no cilj je da to postane grad dobrog življenja. U tom smjeru ide i projekt Maestrale – Makarsko kulturno osvježenje, niz događanja koja oživljavaju staru gradsku jezgru baš u suradnji s građanima – ugostiteljima, obrtnicima, umjetnicima i udrugama.

Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre, povezivanje lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene.

Stanovnici Makarske spremni su za promjene. Grade se i otvaraju smještajni kapaciteti čija je kvaliteta ponude na iznimno visokoj razini.

"Većini poduzetnika sasvim je jasno da nas je nekontrolirani razvoj u zadnjih 20-ak godina doveo do situacije u kojoj smo danas i da je 5 do 12 za otvoreni razgovor o prekomjernom turizmu, neodrživosti, velikoj sezonalnosti, opterećenosti infrastrukture u vršnoj sezoni, koji u konačnici rezultira smanjenju kvalitete života lokalnog stanovništva. To mijenjamo, a poduzetnike vidimo kao svoje partnere. Bez obzira radilo se o malim ili srednjim poduzetnicima ili velikim hotelskim kućama, poduzetnici su kreatori nove vrijednosti", dodaje Radić Brkan.

Na pitanje hoće li uspjeti u tome, odgovara da ne sumnja. Nakon dvije godine pandemije koja nas je naučila koliko je mobilnost i fleksibilnost važna, koliko sadržajan i kvalitetan može biti život izvan velikih gradova, smisao života u manjim dalmatinskim gradovima koji nude lokalnu kulturu, grade vlastitu zajednicu i imaju snažnu infrastrukturu, većini postaje dobra alternativa dosad ustaljenim obrascima ponašanja.

"Zato je od velike važnosti suradnja sa Sveučilištem u Splitu koje je prije tri godine otvorilo preddiplomski studij Hotelijerstvo i gastronomija, a ove godine dobilo dopusnicu i upisalo i prve studente na diplomskom studiju u Makarskoj. Razvoj studija Hotelijerstva i gastronomije spada u stratešku odrednicu cjelokupnog razvoj grada", kaže.

Strateški pristup izgradnji novog društvenog, kulturnog i gospodarskog okruženja trebao bi od Makarske učiniti destinaciju koja će živjeti cijele godine i u kojoj će njezini stanovnici, a onda i turisti, biti ambasadori nove, slow kulture življenja.