FRIZERSKA STRUČNJAKINJA IZ LIVNA Objašnjava kako do zdrave i njegovane kose

Šima Renić frizerka
Privatni album

Zdrava i njegovana kosa najljepši je modni dodatak na svakoj ženi. Iako bi je sve žene htjele imati često to baš i ne ide s lakoćom. Razgovarali smo s frizerskom stručnjakinjom iz Livna Šimom Renić, koja nam je dala smjernice kako na najbolji način njegovati kosu. 

Šima je mlada poduzetnica koja je u potpunosti posvećena svom pozivu, a kroz njezine ruke dnevno prođe veliki broj zadovoljnih klijentica. Podučava ih i savjetuje kako da njeguju kosu i izvan salona, a te je savjete podijelila i s nama. 

“Žene iz naših krajeva poznate su po tome koliko vole svoju kosu i drže do nje. Moj tim i ja svakodnevno se susrećemo s različitim tipovima kose, a za njegu koristimo isključivo jedan isti brend koji preporučujemo i našim klijenticama za kućnu upotrebu”, objašnjava Šima za Hercegovina.info te nadodaje kako je preparate za njegu potrebno birati ovisno o specifičnim potrebama kose. 

Šima Renić frizerka

Kako njegovati normalnu, a kako oštećenu kosu

Ukoliko svoju kosu ne izlažete oštećenjima (pegla, figaro) uvijek preporučuje šampon i balzam koji odgovaraju vašem tipu kose!

Ukoliko je kosa dehidrirana i izložena oštećenjima u salonu rade dubinsku njegu, a za kućnu upotrebu preporučuje njegu koja se sastoji od nekoliko koraka: 

  • -nanijeti šampon, a potom dobro isprati;
  • -posušiti kosu ručnikom i laganim tapkanjem, bez trljanja - kako se kosa ne bi kidala;
  • -nanijeti masku i rasčešljati;
  • -umotati kosu u ručnik koji je prethodno nakvašen vrućom vodom i dobro ocijeđen
  • -držati masku sve dok se ručnik ne ohladi, a onda isprati kosu malo hladnijom vodom. 

-Savjetuje i da se u svakom slučaju prije sušenja kose obavezno nanese zaštita od topline te da se pegla i figaro ne koriste prilikom svakog pranja kose. 

“Smatram da kosu ne treba prati više od dva puta tjedno. Potrebno je koristiti, kako sam navela, šampon, balzam i zaštitu od topline. Tretman sa vrućim ručnikom preporučujemo tri puta mjesečno, a ukoliko je kosa jako oštećena potrebno je dolaziti u salon jednom mjesečno na preljev i dubinsku njegu koja je svakako jača od kućne”, objašnjava Šima. 

Mnoge žene imaju problem kose koja izgleda “poput slame”, na pitanje kako to riješiti Šima kaže kako je takvoj kosi potrebno puno hidratacije.

"U tom slučaju ne koristite posvjetljivače, a ukoliko se farbate onda to trebaju biti isključivo boje i toneri bez amonijaka, bazirani na ulju," zaključuje Šima Renić

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.