DOMAGOJ PRKA Nije potrebno ići nikud dalje u potrazi za prirodnim ljepotama

fotograf, fotografija, Domagoj Prka
Domagoj Prka

Domagoj Prka, fotograf iz Tomislavgrada, sve više pažnje skreće na sebe svojim odličnim fotografijama. Domagoja bi mogli svrstati u skupinu pejzažnih fotografa, koji uživaju u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali posebno Hercegovine, poput primjerice Perice Biške ili Dženada Džine. Fotografijom se počeo baviti još 2003. godine.

"Oduvijek me zanimala fotografija, pa i od malih nogu. Kada god sam imao priliku fotografirati nešto što mi je „upalo“ u oči, fotografirao sam. Praktički počeo sam s time prije dosta godina, pa recimo nekih sedamnaest godina sam u tome", kaže Domagoj za hercegovina.info.

Sadržaj se učitava...

Prve fotografije Domagoj je bilježio na svom mobitelu

"Sjećam se kao da je jučer bilo, bio je to zapravo Samsung mobitel, model E700 preklopni, koji je izašao 2003. godine. Uvijek sam bio u tijeku oko novih modela mobitela i znao sam da je taj mobitel izašao s tada odličnom 0.3 mp kamerom i u to vrijeme je bio odličan. Od te godine do danas nisam prestao s fotografiranjem.

Što je najčešće u fokusu tvoga objektiva?

"Najčešće su rijeke, jezera, prekrasna priroda, planine. Zapravo, gdje god putujem, ako ugledam nekakvu odličnu kompoziciju, odnosno ako mi bilo što „zapne“ za oko, fotoaparat se oglasi. Ali mislim da bih iz bilo čega mogao napraviti nekakvu lijepu fotografiju."

Brojne pejzažne fotografije koje smo vidjeli na tvome profilu su nas oduševile. Možemo li reći kako je priroda u Hercegovini nepresušan izvor iz kojeg se mogu zabilježi fantastične stvari?

Sadržaj se učitava...

"Da, definitivno. Baš sam nedavno razgovarao s par osoba i tako smo zaključili da općenito u našoj cijeloj državi ima toliko toga lijepoga za vidjeti. Toliko toga ima neistraženog, da zaista nije potrebno ići nikud dalje u potrazi za prirodnim ljepotama. Od planina, jezera, rijeka, prirode općenito. Pogotovo u Hercegovini. Obišao sam puno mjesta i sa sigurnošću mogu reći da je priroda u Hercegovini zaista prekrasna", ističe Domagoj.

Ovih dana fotografirao je Domagoj rijeku Trebižat. Kaže kako je oduševljen.

Sadržaj se učitava...

"Prekasna rijeka. Oduševljen sam. Obišao sam njen izvor u Peć-Mlini , pa preko vodopada Koćuše, Čeveljuše i vodopada Kravice. Obožavam fotografiju i što više gledam takve prirodne ljepote, to me još više vuče ka boljim i ljepšim slikama."

Koliko je bitna oprema, a koliko dobro oko i talent?

"Mislim da je tu jako bitno oko, odnosno talent. Mnogo osoba s talentom, a lošijom opremom, napravili bi puno bolje fotografije, nego oni bez iskustva, a skupom opremom. Uvijek sam govorio da skupe stvari se mogu kupiti novcem, ali iskustvo moraš sam zaraditi, tj steći tijekom života. Primjera radi, evo iz iskustva, imao sam različitih mobitela i fotoaparata u prošlosti, nisu bili najbolji na tržištu u to vrijeme, ali sam i dalje radio dobre fotografije, ne da bih to rekao da sebe pohvalim, nego baš da vidim kakvo je mišljenje drugih o mojim fotografijama. Baš mi je nedavno sestra rekla - citiram "Ma da meni daju aparat od 10.000 eura, što ću s tim kad ne znam ni kako uslikati niti što bi uslikala da ispadne nešto“ . Naravno, da dobra oprema pomogne, ali nije nužna da bi te učinila boljim fotografom", govori Domagoj te dodaje što je najvažnije za dobru fotografiju.

Sadržaj se učitava...

"Za početak, po meni, treba mi se svidjeti sama okolina. Dođem s namjerom napraviti nekoliko super fotografija. Pregledam mjesto, i ocijenim otkud bi mi najbolje odgovaralo nešto fotografirati. Naravno, svaku fotografiju treba ponoviti više puta, jer nije baš da iz prve uvijek uspije da slika bude fenomenalna", rekao je Domagoj za hercegovina.info

.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.