Čitanje uljepšava i produžava život

istraživanje, život, čitanje, knjige, čitanje, čitanje knjiga, istraživanje, dnevno čitanje, čitanje, čitanje knjiga
...tijekom nekoliko godina u prosjeku žive dvije godine duže od osoba koje nisu pročitale ništa.

Čitanje može pomoći u održavanju i funkcioniranju zdravog mozga

Osim što nas čitanje knjiga opušta i zabavlja, ono nam donosi i različite koristi.

Rezultat je to istraživanja koje je sprovedeno na Yale School of Public Health, a temelji se na podacima koji su prikupljeni proteklih 12 godina o čitalačkim navikama, na uzorku od 3.600 muškaraca i žena u dobi od 50 godina.

Čitanje od najranije dobi je važno. Što djeca ranije počnu čitati knjige, biće im lakše kasnije u životu. Naime, čitanje utiče na cjelokupan djetetov razvoj. Djeca kojima roditelji čitaju knjige dok su bebe nekoliko puta tjedno kasnije pokazuju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Čitanje je jednako važno i u kasnijoj dobi. Kada se prakticira tijekom života, čitanje može pomoći u održavanju i funkcioniranju zdravog mozga. Jednostavno rečeno, snaga riječi povećava snagu mozga.

Vježba za mozak

Čitanje knjiga (bilo kojeg žanra) tjera mozak da misli kritički i da povezuje jedno poglavlje s drugim i sa vanjskim svijetom.

Kada povezujemo, mozak doslovno kreira nove puteve između regija u mozgu. Čitanje nečega što ispunjava um i izlaže vas novim riječima, frazama i činjenicama ima mentalne prednosti.

Obogaćuje rječnik

Bogat rječnik može dovesti do otpornijeg uma, ono što naučnici nazivaju kognitivnim rezervama. To se može opisati kao sposobnost mozga da se prilagodi na oštećenja.

Vokabular je otporan na starenje, a ako imate bogat vokabular, to može značajno odgoditi mentalno propadanje. Učenje stranih riječi, takođe, ima važne kognitivne prednosti.

Učenje nečega novog, kao na primjer sviranja instrumenta ili učenje drugog jezika, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za vaš mozak u bilo kojoj životnoj dobi./NN/HMS/