Zašto odjednom svi žele živjeti poput Danaca?

Danski stil života
Huffington post

Dobrodošli u rubriku “Čitam”. Da napravimo anketu, sigurni smo da bi većina naših čitatelja priznala da želi čitati mnogo više nego što to ustvari čini. Kako bismo vas potaknuli da čitate više, svaki tjedan ćemo donositi preporuke knjiga, zajedno s našim osvrtom na iste.

Posljednjih godina vlada veliki interes za danski stil života te smo odlučili kroz nadolazeće tjedne pisati upravo o tim knjigama. Za početak ćemo vam predstaviti neke od razloga zbog kojih su Danci najsretniji ljudi svijeta kako bismo vas uveli u sadržaj knjiga.

1. Međusobno povjerenje


Danci vjeruju jedni drugima u tolikoj mjeri da većina njih ne ključa vrata kuće, ali ni automobila. To sigurno proizlazi i iz činjenice da imaju veliko povjerenje prema vladi.

2. Vlast odlično funkcionira


Iako Danci imaju najveće poreze na svijetu (52% prihoda), oni to smatraju zapravo ulaganjem u opće dobro. Zauzvrat imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno studiranje (studenti čak dobivaju džeparac od oko 900 dolara mjesečno), plaćene porodiljne dopuste, poticaje za nezaposlene… Kada u Danskoj izgubite posao to nije veliki problem jer vas država financira čak i do dvije godine.

3. Odličan odnos privatnog i poslovnog

Danski stil života

Balans između privatnog i poslovnog života nije u Danskoj prazna fraza nego nešto što shvaćaju jako ozbiljno. Rade prosječno 33 h tjedno i imaju 5 tjedana plaćenog godišnjeg odmora koji svi koriste. Ipak, prema podacima produktivnost ne ispašta ni najmanje. Danci maksimalno koriste vrijeme na poslu i pristupaju radu ozbiljno. Nadređeni im vjeruju te imaju potpunu fleksibilnost i mogućnost samostalne organizacije.

4. Danci se ne hvale


Nitko nije bolji od nekog drugog, svi su jednaki. To je osnovno načelo kojim se vode Danci.
Odijevaju se neformalno i jednostavno. Primjerice, gotovo nitko ne nosi kravatu.

 
5. Hygge

Danski stil života
Sigurno ste do sada već čuli za danski izraz “Hygge”. Da biste shvatili njihov stil života morate poznavati značenje pojma “Hygge”. Taj pojam podrazumijeva jednostavnost življenja i uživanja u “cozy” atmosferi s obitelji i prijateljima.
Više o tom pojmu saznat ćete sljedeći tjedan kada vam donosimo recenziju popularne knjige Hygge - Danski recept za sretan život. Nadamo se da ćete do tada i vi usvojiti nešto od Danaca i uživati više u svakodnevnici. Mi sigurno hoćemo. :)