Uz ove knjige preuzmite kontrolu nad svojim financijama

Uz ove knjige preuzmite kontrolu nad svojim financijama

Tijekom formalnog obrazovanja učimo toliko toga, dok o raspolaganju osobnim financijama, vještini koju koristimo cijeli život ne znamo gotovo ništa. Možda je vrijeme da se educiramo i živimo kvalitetnije i sigurnije. Knjige su jedan od najboljih vodiča kroz kontrolu nad financijama.

Vodeći se lekcijama i principima svjetskih gurua financija poput Bill Gatesa koji čita 50 knjiga godišnje, ne vidimo niti jedan razlog zašto ne oponašati tako jednostavan korak i u svom životu. Naše prijedloge pogledajte u nastavku.

  1. 1. "NOVAC ILI ŽIVOT" - VICKI ROBIN I JOE DOMINGUEZ
  2.  

Ova knjiga ima jedinstven pristup interakcije s vama kao da je vaš novac integriran u vaš cijeli život.

Vođena brojnim pitanjima koja potiču na razmišljanje, omogućava vam da nacrtate jasnu liniju između svojih financija i vrijednosti.

Takvo usklađivanje može dovesti do nekih snažnih i produktivnih promjena u ponašanju kada je u pitanju način na koji upravljamo našim novcem.

Knjiga je prepuna jednostavnih objašnjenja konkretnih načina promatranja vlastite povezanosti s materijalnim svijetom i iskustava ljudi koji su slijedili program u devet koraka do financijske nezavisnosti.

Autori vas vode u vlastito preispitivanje unaprijed zamišljenih predodžbi o novcu, koliko je dovoljno i da li zaista želite raditi posao na kojem ste trenutno. 

Osnovna ideja je da svaki dan kad idete na posao odlučite se da li želite trgovati svojom dragocjenom, ali ograničenom životnom energijom za novac.

Dakle, ako nesvjesno trošite na nešto u čemu ne uživate u potpunosti onda zapravo trgujete satima svog života.

Ako sanjate da u životu radite druge stvari osim da osam sati provodite promatrajući monitor na poslu ili čak ako volite svoj posao, ali biste htjeli uvesti promjenu, ova knjiga je za vas.

Može se reći da je ova knjiga vrlo izazovna u smislu da aktivno izaziva čitatelja da u osnovi promijeni cijeli svoj život. 

2. "WORTH IT: YOUR LIFE, YOUR MONEY, YOUR TERMS" - AMANDA STEINBERG

CEO i izvršna direktorica DailyWorth.com, financijske stranice za žene s više od milijun pretplatnika, u ovoj knjizi redefinira odnos žene, samopoštovanja i novca.

Pokazuje ženama kako novac mogu vidjeti kao izvor osobne moći, slobode i da žive život pod svojim uvjetima.

Steinberg tematizira zašto su žene pod stresom i anksioznosti kada su u pitanju njihove financije i uči ih da se drže podalje od strogih proračuna i drugih zacrtanih praksi štednje.

Autorica kroz pisanje njeguje doista blizak stil, poput razgovora s čitateljicom i otvoreno joj dijeli sve svoje zablude i pogreške koje su ujedno simpatične i #wakeupcall.

Tijekom čitanja vrlo brzo će vas zainteresirati ideja o korijenju i krilima.

Korijeni su realna imovina kao nekretnine, a krila o kojima govori je dohodak koji koristite za razvijanje korijena i za način života koji vodite.

Veliki ciljevi su slika sadnje i njegovanje korijena koji će osigurati vas i vašu obitelj do kraja života. Zvuči zanimljivo, zar ne?

3. "THE YEAR OF LESS" CAIT FLANDERS 

U svojim kasnim dvadesetima Cait Flanders našla se izgubljena u ciklusu konzumerizma: zaradi više, kupuj više, želi više, nula na računu, ponovi.

Čak i nakon što se izborila za otplatu gotovo 30.000 dolara potrošačkog duga, stare su se navike ponovno pojavile.

Kad je shvatila da je ništa što radi ili kupuje ne čini sretnom, odlučila je sebi postaviti novi izazov: nema kupovine čitavu narednu godinu.

Kroz dvanaest mjeseci tokom kojih je kupovala samo potrošni materijal: namirnice, toaletne potrepštine, benzin za svoj automobil, riješila se sedamdeset posto stvari koje joj ne trebaju, naučila je kako popraviti stvari, a ne bacati ih.

U svakoj fazi, naučila je da što manje konzumira i ima otpada, to je više ispunjena.

Uvjerljiva priču s nadahnjujućim uvidom i praktičnim smjernicama će vam pomoći preispitati se o vrijednostima u životu i vrlo vjerojatno odvest vas prema vlastitom putu promjene i doživljaja financija.