RECENZIJA KNJIGE: Hygge - danski recept za sretan život

čitam, knjiga, hygge, Danci, dom
scandification.com

Svjedoci smo kako posljednjih godina riječ "Hygge" doslovno možemo čuti na doslovno svakom koraku. Prelijepe stranice knjige "Hygge - danski recept za sretan život" preplavile su društvene mreže i iskreno to je jedan od razloga zašto sam je neko vrijeme izbjegavala. Kao što Haruki Murakami kaže: "Ako čitaš samo knjige koje drugi čitaju, mislit ćeš samo ono što misle drugi.” a to nisam željela. Ipak, na kraju je znatiželja pobijedila i odlučila sam pročitati knjigu.

Moram biti iskrena i priznati kako mi se jako svidjela jer me podsjetila na uživanje u nekim svakodnevnim sitnicama koje zapravo ne koštaju ništa. Osim toga dobila sam i neke ideje za druženja.

U nastavku pročitajte što je to što sam izdvojila iz knjige.

Kako kreirati Hygge u svom domu?

  1. 1. Hygge kutak
  2.  
  3. čitam, knjiga, hygge, Danci, dom
  4. Za Hygge kutak dovoljno je odabrati neki dio svog doma u kojem se osjećate posebno ugodno. Za pisca je to mjesto pokraj prozora. Na to mjesto možete staviti jastučiće na kojima ćete sjediti, dodati neku lampu za čitanje i slično.
  5.  
  6. 2. Svijeće
  7.  
  8. čitam, knjiga, hygge, Danci, dom
  9. Svijeće su gotovo nezaobilazne za kreiranje pravog Hygge ugođaja.
  10.  
  11. 3. Drveni predmeti
  12. Predmeti izrađeni od drveta nas povezuju s prirodom i unose Hygge u dom. To se posebno odnosi na drvene igračke za djecu koji su sve veći trend.
  13.  
  14. 4. Priroda u domu
  15. Prirodu možemo unijeti kroz grančice, lišće, orašaste plodove, grančice i slično.
  16.  
  17. 5. Knjige
  18. Hygge je nemoguće zamisliti bez dobrih knjiga, posebnu atmosferu u dom ćete unijeti policom za knjige.
  19.  
  20. 6. Keramika
  21.  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
  22. Danci posebnu pozornost posvećuju odabiru kermičkih šalica i čajnika.
  23.  

7. Vintage namještaj 

Danci jednostavno obožavaju stari namještaj koji je često već korišten. Time unose dušu u prostor. Kao što vidite Hygge ćete pronaći u jednostavnim užicima i spoznaji da će sve biti uredu.

IDEJE KOJE NAM JE KNJIGA DALA

Tijekom čitanja, najviše mi se svidjelo što knjiga nudi ideje za uživanje u svakom mjesecu tijekom godine. 

Za siječanj to mogu biti filmske večeri uz kokice. Veljaču možete učiniti zabavnom planiranjem skijanja. Ožujak može biti tematski mjesec. Primjerice ako odaberete temu Španjolske, taj mjesec pravite španjolska jela, probate Sangriju i slično.

Travanj rezervirajte za planinarenje i kuhanje na logorskoj vatri, a svibanj za roštiljanje.

Lipanj je u Danskoj mjesec pravljenja soka od bazge i slavljenja suncostaja. Te noći u lipnju kada sunce zalazi u 23 h, Danci prave večernji piknik s obitelji i prijateljima.

čitam, knjiga, hygge, Danci, dom

Srpanj je idealna prilika za uživanje pokraj mora ili jezera, a kolovoz za noć na otvorenom uz promatranje neba (Suze sv. Lovre).

Rujan za Dance znači mjesec branja gljiva, a listopad prikupljanja kestena. Ovako zvuči neobično, ali zamislite radost kod djece kada znaju da će dane provoditi u šumi skupljajući kestene. Tako nastaju najljepše uspomene.

Studeni je mjesec juhe od bundeve, a prosinac naravno kolača.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kada godinu gledamo kroz Hygge shvatimo da je doista svaki mjesec stvoren za sreću i uživanje.

Neću vam otkrivati više detalja knjige. Vjerujem da je ovo već dovoljno da vas motivira na življenje nekog boljeg života i na slavljenje svakog dana kroz Hygge. Javite nam svoje dojmove. Radujemo im se!