Ovu knjigu bi trebao pročitati svaki roditelj

čitam, roditeljstvo, preporuka, knjiga, savjeti

Kada postanete roditelj, shvatite da postoji jedan potpuno novi segment u kojem se morate educirati ako želite biti najbolja moguća verzija sebe kao roditelja.

Kada ste roditelj koji odgaja dijete da bude prvenstveno dobar čovjek, vi činite nešto posebno za društvo u cjelini jer mu darujete člana koji će činiti svijet boljim mjestom.

U moru različitih knjiga doista je teško pronaći one koje će vam doista biti od pomoći.

čitam, roditeljstvo, preporuka, knjiga, savjeti

Preporuku za knjigu "Kako odgojiti uspješne ljude" smo dobili od naših čitateljica koje su također i nove majke. Knjigu je napisala Esther Wojcicki, koja je i sama majka, danas tri jako uspješne dame.

Pitale smo naše čitateljice da nam opišu zašto misle da je baš ovo knjiga koju svaki roditelj treba pročitati, a njihove komentare pročitajte u nastavku:

"Ova knjiga mi se svidjela jer ne podržava odgoj narcisoidne djece koja su usredotočena jedino na sebe i individualan uspjeh u životu. Potiče na roditeljstvo i svijet bez natjecanja osim onoga zdravoga, sportskoga. Šalje jasnu poruku o tome da svi sjajimo različitom svjetlošću jedino onda kada radimo stvari za kojima čezne naša duša. I za sam kraj ne podržava svijet bez empatije i obraća pozornost na mnoge probleme današnjice pred kojima budni zatvaramo oči, a kao jedinke itekako možemo sudjelovati u kreiranju boljeg i drugačijeg svijeta" poručila nam je čitateljica Inga.

"Kada sam postala majka suočila sam se milijun pitanja i nesigurnosti. Potencijalni odgovori su stizali sa svih strana, čak i onda kada ih nisam tražila. Ova knjiga mi je na divan način posvijestila kako je jedini glas koji trebam slušati onaj u mojoj glavi. Iskreno vjerujem da bi svaka majka bila doista najbolja majka svom djetetu kada bi slušala samo svoj instinkt. Upravo to je autorica knjige i sama izjavila. Na početku svog majčinskog puta ni ona nije znala sve što zna danas, ali slušanjem svog instinkta odgojila je tri uspješne dame. U knjizi mi se svidjelo i to što autorica potiče kod djece samostalnost i neovisnost. To je posebno važno naglasiti u našem društvu jer su roditelji često previše zaštitnički nastrojeni, ne znajući da tim ponašanjem svojoj djeci smanjuju sve šanse za samostalan i sretan život." izjavila je Anđela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Esther Wojcicki važna je i iznimna osoba, a malo je tko za nju donedavno znao. Desetljećima je radila kao nastavnica u gimnaziji u kalifornijskom gradu Palo Altu. Jedan od njezinih učenika bio je i Steve Jobs, tvorac Applea. Esther je bila nastavnica i drugim, danas poznatim i uspješnim pojedincima.
Svi su oni tako uspješni velikim dijelom zbog inovativnih i hrabrih obrazovnih programa koje je u toj gimnaziji uvodila Esther Wojcicki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Esther Wojcicki nije se iskazala samo kao nastavnica, možda je njezin najveći uspjeh u odgoju i obrazovanju bilo ono što je postigla u vlastitom domu.
Sve tri njezine kćeri postale su žene s iznimno uspješnim različitim karijerama.
Najstarija kći Susan izvršna je direktorica jedne od najslavnijih internetskih kompanija na svijetu, YouTube. Srednja kći Janet sveučilišna je nastavnica antropologije i stipendistica Fullbrightova fonda, a najmlađa Anne, specijalistica za primjenu tehnologije u zdravstvu, izvršna je direktorica kompanije u sferi visoke tehnologije koja se bavi primjenom genetike.

Ipak ono što zadivljuje kod Esther je to što je svoje kćeri učila da se ne fokusiraju samo na vlastiti uspjeh i sreću nego na doprinos društvu.

Cijela knjiga se temelji na riječi TRICK, T- trust, R- respect I-independence, C- collaboration, K- kindness. Dakle, ključ roditeljstva leži u povjerenju, poštovanju, neovisnosti, suradnji i ljubaznosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Iz knjige smo izdvojili neke rečenice koje želimo imati na umu svaki dan, a odlučili smo ih podijeliti i s vama.

"Roditelji se moraju smiriti. Vaše dijete će prohodati, progovoriti, ali kada bude pravo vrijeme za to!"

"Prevelika roditeljska zaštita djecu dovodi do tjeskobe, depresije i nesposobnosti za život među odraslima."

"Griješiti je dio učenja. Pogreške treba ohrabrivati. Djeca ne mogu biti neovisna ako se boje pogrešaka"

"Cilj svakog roditelja treba biti postati djeci nepotreban"

"Sportovi su savršen način učenja timskog rada i odgovornosti."

"Uključite djecu u planiranje putovanja. Neka i oni imaju na putovanju dio dana kada će raditi samo ono što doista žele."

"Vi ste roditelj kojeg vaše dijete treba i uz vaše povjerenje i poštovanje vaše dijete postat će točno onakva osoba kakva treba biti."

Vjerujemo kako će vas ovi jednostavni, a opet tako snažni citati potaknuti da pročitate ovu vrhunsku knjigu i tako pomognete sebi, ali i svojoj djeci da uživate u svakom danu svog zajedničkog putovanja kroz najveću avanturu, ŽIVOT!