Najljepše ljubavne knjige ikad napisane čitamo u mjesecu ljubavi

Najljepše ljubavne knjige ikad napisane čitamo u mjesecu ljubavi
journal.hr

Najljepše ljubavne knjige dobrom su većinom klasici. Oni koji su malo po malo pomicali granice, definirali žanr ljubavnog romana, a pritom ostali dovoljno pitki i intrigantni da ih i danas – gotovo 100 ili čak 200 godina kasnije – smatramo knjigama koje volimo čitati iznova i imati ih u našoj kućnoj biblioteci. U nastavku donosimo preporuke.


 1. 1. PONOS I PREDRASUDE - JANE AUSTIN
 2.  
 3.  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 4. Možda najomiljenija, a zasigurno najpoznatija knjiga Jane Austen, ‘Ponos i predrasude’ klasičan je ljubavni roman. To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.
  ‘Pride and Prejudice’ danas je gotovo sinonim za ljubavni roman i nakon 200 godina od objave ostaje relevantan prikaz nekih aspekata ljubavnih veza. Istovremeno prožeta društvenom kritikom, “Ponos i predrasude”  roman je koji apsolutno svi moraju pročitati.

 5. 2. ORKANSKI VISOVI - EMILY BRONTE
 6.  
 7.  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Prvorazredan ljubić i neupitni klasik, općeprihvaćena je percepcija čitalačke publike i kritike romana Emily Brontë iz 1847. godine. ‘Wuthering Heights’ djelo je kojeg prosijava gotovo nadnaravni sjaj ljubavi koja, unatoč svemu, pa i smrti, živi vječno. Puno je više od same ljubavne note, a postavila se kao apsolutni klasik književnosti i zahvaljujući načinu na koji je Emily Brontë neobično snažno i uvjerljivo opisala intenzivnu emocionalnu dramu.

3. THE GREAT GATSBY, F. SCOTT FITZGERALD

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Otprilike 100 godina nakon Jane Austen, F. Scott Fitzgerald stvorio je još jedno ljubavno djelo koje se pozicioniralo kao jedno od najvažnijih američke književnosti. Smještena u 20-godine prošloga stoljeća, one najluđe godine koje danas Hollywood toliko voli prikazivati, ‘The Great Gatsby’ govori nam o misterioznom gospodinu Gatsbyju i njegovoj nikad prežaljenoj ljubavi Daisy.

4. LJUBAV U DOBA KOLERE, GABRIEL GARCIA MARQUEZ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gabriel Garcia Marquez najbolji je pisac magičnog realiza koji tako dobro prikazuje ljubavnu tematiku. Kompleksna knjiga donosi priču o dvoje mladih, zaljubljenih ljudi koji svoje osjećaje ne mogu ostvariti zbog okoline, posebice teškog oca djevojke. Ona je prisiljena udati se za nekog drugog, životi im se razilaze. Nakon puno godina, kad ona izgubi supruga koji joj nikad nije bio suđen, njih se dvoje ponovno sastaju u jednoj sasvim drugoj priči.

5. ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA, AUDREY NIFFENEGGER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Audrey Niffenegger autorica je jednog od najinteresantnijih ljubavnih romana napisanih u 21 stoljeću. Osim same ljubavne priče, širi se na teme gubitka, slobode i identiteta. Vodi nas u priču o muškarcu Henryju koji ima neobičan poremećaj zbog kojeg putuje kroz vrijeme, ali potpuno nepredvidljivim rasporedom, te njegovoj ženi Clare koja se zbog toga mora nositi s njegovim propuštanjem sadašnjosti. Autorica alternira njihove perspektive u priči u kojoj putovanje kroz vrijeme postaje metaforičan prikaz mnogih problema s kojima se susrećemo u ljubavnim i drugim odnosima. Po knjizi je snimljen i film, ponovno s Rachel McAdams u glavnoj ulozi, dok Henryja glumi Eric Bana.

6. BILJEŽNICA, NICHOLAS SPARKS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nicholas Sparks autor je romana ‘The Notebook’ koji donosi ljubavnu priču vojnika, povratnika iz Drugog svjetskog rata koji u nemogućnosti pronalaska svoje velike ljubavi od prije petnaest godina mora prolaziti jedno te isto sjećanje koje ima na nju, romantično ljeto koje su proveli zajedno, sve dok ju iznenada ne ugleda. Njihovo ponovno sastajanje razvija se u veliku romantičnu aferu koja će sa sobom donijeti i bezbroj rizika za oboje. Po knjizi je snimljen i istoimeni film koji se redovito nalazi na popisu najljepših ljubavnih filmova ikad snimljenih.