BiH NAPREDOVALA Građani mogu putovati bez vize u 118 od 227 zemalja svijeta

popis,viza,putovanje,putovnica
Ilustracija

U najnovijem izvještaju o najmoćnijim putovnicama za ovu godinu, koji objavljuje “The Henley Passport Index”, Bosna i Hercegovina je napredovala za dva mjesta u odnosu na prethodni izvještaj, a naši građani bez vize mogu ući u 118 zemalja svijeta, pišu Nezavisne.

Prema novom izvještaju, Bosna i Hercegovina je na 47. mjestu.

Ispred BiH su zemlje poput Moldavije, Mikronezije, Palaua, Maršalovih ostrva, Kiribatija i Venezuele.

Kako se navodi u ovom izvještaju, prvi put nakon pet godina Japan nije na prvom mjestu, već je to Singapur, čiji građani mogu posjetiti 192 od 227 zemalja svijeta bez vize.

Na drugom mjestu su Njemačka, Italija i Španjolska čiji stanovnici mogu posjetiti 190 zemalja svijeta.

Slijede Austrija, Finska, Francuska, Japan, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska, čiji građani mogu posjetiti 189 zemalja svijeta.

Četvrto mjesto zauzimaju Danska, Irska, Nizozemska i Velika Britanija (188).

Gledano po zemljama regiona, Bosna i Hercegovina je bolja samo od Albanije, koja je odmah iza nje na 48. mjestu.

Tako je od zemalja u regiji najbolja Slovenija koja je na devetom mjestu, a slijede Hrvatska na 14. mjestu, Srbija na 34. mjestu, Sjeverna Makedonija na 43. mjestu i Crna Gora na 44. mjestu.

Na kraju "The Hanley Passport Indexa" nalazi se popis zemalja čije putovnice dopuštaju bezvizni ulazak u manje od 40 zemalja svijeta, a to su Sjeverna Koreja (39), Nepal (38), Palestina (38), Somalija (35), Jemen (35), Pakistan (33), Sirija (30), Irak (29) i Afganistan (27).

Igor Davidović, bivši veleposlanik BiH pri EU, istaknuo je za "Nezavisne novine" da nije riječ o tehnici izrade putovnice, već o indeksu vanjskopolitičkog ugleda zemlje koja izdaje putovnicu.

"Vanjskopolitički ugled BiH je notoran svakome tko makar i površno prati bilo kakva zbivanja na političkoj sceni. Koliko god bude pomaka na unutarnjem planu i konsolidaciji unutar BiH, utoliko će putovnica imati kvalitetniji i bolji ugled jer njen nositelj dolazi iz BiH. Poznati smo po potpunoj nekoncentriranosti, rasulu, unutarnjoj nesređenoj klimi i situaciji, a to je društvo u potpunom haosu", naglasio je Davidović.

Na pitanje je li optimist da će se situacija u BiH popraviti, pa da će i putovnica napredovati, Davidović odgovara da ga optimizam nikada nije napuštao, ali da je teško naći neke razvojne argumente u kojima vidi osnovu optimizma da bude bolje.

"Ugled putovnica je manji problem od općeg, svjetskog ugleda svih nas koji ovdje živimo. Sve što je vidljivo na javnoj sceni govori da idemo u nove nesuglasice, nesporazume i političke sukobe, te zveckajuću retoriku koja nas je nekada davno skupo koštala", zaključio je Davidović.