40 grama čokolade dnevno dovoljno da se riješimo stresa

čokolada

Mala pločica crne čokolde pomaže nam da se suprotstavimo stresu, ustvrdili su stručnjaci na osnovu podataka kako je čak i tako mala količina čokolade dovoljna da se smanji nivo hormona stresa i uravnoteže ostale kemikalije u tijelu dok osjećamo tjeskobu, otkrivenih u novoj studiji nizozemskih i švedskih znastvanika.

Istraživanje je provedeno na muškarcima i ženama koji su svaki dan pojeli 20 grama čokolade ujutro i navečer pri čemu im je mjerena proizvodnja hormona stresa. Otkriveno je kako se nakon dva tjedna čokoladne terapije visoka razina hormona osoba koje su najvše bile pod pritiskom smanjila, objavljeno je u studiji.

Sunil Kochhar, jedan od istraživača, zaključio je kako su to 'jasni dokazi da je dnevna konzumacija 40 grama čokolade dovoljna za modifikaciju metabolizma zdrave osobe' dodavši kako smanjivanje stresa ima dugoročno pozitivan učinak na zdravlje.

Na ovo su se istraživanje nadovezali liječnici preporučiši da dodavanje ovih količina čokolade dnevnim obrocima mora biti dio izbalansirane prehrane s obzirom da je čokolada izrazito bogata masnoćama i šećerom.