VIDEO  Župljani Čerina danonoćno pet dana čitaju Bibliju, čitači se smjenjuju svakih pola sata

Župa Čerin
Ilustracija

Zvonjavom crkvenih zvona s crkve u Čerinu (općina Čitluk) jučer je u 13 sati započelo je danonoćno čitanje Biblije. Duhovna je ovo priprava svih župljana ove župe za najveći blagdan Uskrs, ali i lijepa korizmena priča.

Čitanje je otpočelo biblijskim bdjenjem, kojemu se odazvao veliki broj župljana, a započeo ga je župnik fra Velimir Bagavac koji je, predvodeći zajedničku molitvu, najprije zazvao Božji blagoslov na sve čitače.

Čitanje se neće prekidati, osim tijekom jutarnjih misnih slavlja. 

"Zvonjavom zvona na crkvi jučer u 13 počelo je čitanje biblije i ono će trajati do četvrtka, točnije do večernje svete mise taj dan. Čitači se izmjenjuju svakih pola sata. Crkva je otvorena danonoćno i tko god želi može doći u bilo kojem trenutku, slušati Božju riječ", kaže za Hercegovina.info čerinski župni vikar fra Tomislav Sablje.

Župljani se smjenjuju u čitanju.

"Imamo oko 90 prijavljenih čitača i kako sam rekao oni se smjenjuju svakih pola sata. Čitači su mahom naši župljani. Veliki broj ljudi dolazi samo slušati. Čitanje se prekida jedino u vrijeme jutarnje svete mise koja je u koja započinje u 07:00 sati. Po završetku mise nastavlja se s čitanjem Biblije", kaže nam fra Tomislav.

Župa Čerin

Cilj je jedan.

"Čitanje je bilo organizirano i ranije. Smisao svega je u ovo korizmeno vrijeme potaknuti cijelu župu da čita Bibliju, a da to čine i u svojim obiteljima. Ovo je jedna duhovna obnova čitanja i slušanja Božje riječi danonoćno. U nekim drugim župama dolaze i predavači "sa strane", no mi nismo. Ovo je jedna uistinu lijepa priprava za Uskrs", rekao nam je fra Tomislav Sablje.

Župa Čerin

Aktivni čitači Biblije su i članovi Frame Čerin.

"Čerinski OFS i naša frama ove godine su se odlučili predložiti našem župniku fra Velimiru Bagavcu danonoćno čitanje Svetog pisma. Ova inicijativa već se jednom održala u našoj župi, u korizmi 2018. godine i župljanima se jako svidjela. Zbog toga smo i ove godine odlučili ponovno učiniti isto i provesti ovu inicijativu u djelo", kaže nam predsjednik Frame Čerin Gabrijel Barbarić.

"Uključili smo se zajedno s ostalim župljanima, ne samo u čitanje, već i u slušanje Božje riječi, te pozivamo sve da nam se pridruže u našoj crkvi.

Početak i kraj čitanja Bilblije označio je, odnosno označit će zvon crkvenih zvona. Čitanje žive Božje riječi u danima korizme od inicijative je preraslo u pravu duhovnu obnovu, a u ovom mjestu se nadaju kako će sve postati jedna lijepa tradicija u budućnosti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.