ŽUPANIJSKI SUD ŽZH Organizirani 'Tjedni sudske nagodbe' kako bi se riješio što veći broj predmeta mirnim putem

Županijski sud Široki Brijeg
Jabuka.tv

Županijski sud županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) sa sjedištem u Širokom Brijegu obavještava građane da organiziraju 'Tjedne sudske nagodbe' u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u razdoblju od 7. do 18. studenoga 2022., a kako navode cilj njihovog organiziranja je rješavanje što većeg broja predmeta mirnim putem u skraćenom postupku.

Stranke koje su zainteresirane da svoje predmete riješe sudskom nagodbom mogu se samostalno, putem punomoćnika ili u dogovoru sa suprotnom strankom, pisanim prijedlogom obratiti sudu i predložiti sklapanje sudske nagodbe.                                                              

Prijedlog pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Županijskom sudu u Širokom Brijegu, usklađen je s mišljenjem  ministarstva pravosuđa i uprave ŽZH osim u dijelu koji s odnosi na probni rad, naime u svom mišljenju ministarstvo je predložilo da se za probni rad primjenjuju odredbe članka 35. Zakona o državnim službenicima u tijelima državne uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj, međutim nije bilo moguće prihvatiti mišljenje ministarstva iz razloga jer je Zakonom o Sudovima FBiH propisao probni rad, koji je zakon lex specialis u odnosu na Zakona o državnim službenicima u tijelima državne uprave u ŽZH. 

U odnosu na mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade Županije Zapadnohercegovačke na prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Županijskog suda Široki Brijeg, ističemo da je Pravilnik usuglašen sa mišljenjem Ureda za zakonodavstvo Vlade Županije Zapadnohercegovačke, osim u dijelu koji se odnosi na uvjete za obavljanje poslova i naziv radnog mjesta Sudski stručni suradnik.
    
Naziv radnog mjesta Sudski stručni suradnik zbog opsega poslova, kao i specifičnosti radnoga mjesta nije bilo moguće uskladiti sa nazivima koji su utvrđeni u Zakonu o državnim službenicima u tijelima državne službe u Županiji Zapadnohercegovačkoj i poslovima utvrđenim u opisu radnog mjesta.

Pravilnikom je predloženo kao uvjet za obavljanje poslova završen Pravni fakultet odnosno visoko obrazovanje prvog, drugoG ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja pravne struke i poseban uvjet položen pravosudni ispit.

Ured za zakonodavstvo u svom mišljenu smatra da zbog postojanja posebnog uvjeta pravosudnog ispita za obavljanje poslova radno mjesto stručno suradnika, isti uvjet u suprotnosti s uvjetima zasnivanja radnog odnosa za navedeno radno mjesto stručnog suradnika, iz razloga jer Zakonom o državnim službenicima u tijelima državne službe ŽZH i Uredbom o poslovima državnih službenika predviđeno da osoba sa završenim prvim ciklusom bolonjskog sustava studiranja koji se vrednuje sa 180 ECTS bodova može postaviti isključivo na radno mjesto stručnog suradnika za koje radno mjesto je potrebna jedna godina radnog staža, dok je Zakonom o polaganju pravosudnog ispita  i Zakonom o pravosudnom ispitu propisani da pravosudni ispit može polagati osoba koja je stegla zvanje diplomiranog pravnika odnosno najmanje 240 ECTS bodova prema bolonjskom sustava studiranja.

Pravosudni ispit kao poseban uvjet za obavljanje poslova ovoga radnog mjesta propisan je u skladu sa odredbama čl.43. Zakona o sudovima FBiH u kojima se navodi da 'za stručnog suradnika može biti primljen diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom', te isti obavlja takvu vrstu poslova (pomaže sucu u njegovom radu, vrši analizu pravnih pitanja, priprema predmete za suđenje, te obavlja, samostalno ili pod nadzorom i po uputstvima suca, druge stručne poslove) zbog čega je neophodan pravosudni ispit.

Želimo istaknuti da u odredbama članka 24 stavak (2) Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o poslovima temeljne djelatnosti iz nadležnosti tijela državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za obavljanje tih poslova i ostvarivanju prava iz radnog odnosa se navodi da 'osoba sa završenim prvim ciklusom Bolonjskog sustava studiranja koji se vrednuje sa 180 i 240 ECTS bodova, može se postaviti isključivo na radno mjesto stručnog suradnika', odnosno da prvi ciklus Bolonjskog sustava obuhvaća i 240 ECTS bodova.

Stoga smatramo da predloženi uvjeti za obavljanje poslova Sudskog stručnog suradnika nisu u međusobnoj suprotnosti odnosno isti su usuglašeni s Zakonom o državnim službenicima u tijelima državne službe Županije Zapadnohercegovačke, Uredbom o poslovima državnih službenika kao i Zakonom o polaganju pravosudnog ispita  i Zakonom o pravosudnom ispitu, kazali su iz ove institucije u svom priopćenju.