FOTO/VIDEO  ZNATE LI ZA OVO? Livno i Mostar imaju gotovo identično lijepu atrakciju

Livno - turizam
Hercegovina.info

Član redakcije portala Hercegovina.info, u okviru inicijative 'Odmori u BiH' koja je podržana od strane ureda Europske unije u BiH, boravio je sa drugim članovima medijskih kuća u posjeti Rostovu, Kupresu i Livnu.

Rostovo je prava destinacija za one koji vole odmor u prirodi. Smješteno je između Bugojna i Novog Travnika, te nudi jako dobar odmor u prirodi uz uživanje prilikom skijanja ili obavljanju drugih rekreativnih aktivnosti kako na snijegu, tako i u ostalom dijelu godine kada snijega nema.

Livno - turizam

Sportsko - rekreacijski centar Rostovo otvoren je 1984. godine za potrebe ZOI u Sarajevu i nalazi na 1160 metara nadmorske visine. Centar je renoviran 2006. godine, a od 2008. godine obogatio je svoju sportsko-rekreacijsku ponudu stazom za planinarenje, stazom za biciklizam. Iako još uvijek tamošnji objekat nosi naziv Etno selo Babići - Rostovo, treba napomenuti kako se odnedavno promijenio vlasnik, te kako je iz imena izbačen naziv 'Babići', jer su arapski kupci tako zahtijevali.

U mjestu Kupres upoznali smo se sa članovima Kupres mounting story koji su prezentirali turističke i prirodne ljepote tog kraja. Posebno su istaknuli sve atraktivniju vožnju quadovima kroz teško pristupačne prirodne krajolike. Osim toga možete uživati i u panoramskoj vožnji po Kukavičkom jezeru s pogledom na prirodne ljepote koje ga okružuju. Jedan od onih koji su nas upoznali s onim što Kupres nudi, te kakvi su planovi za budućnost, odnosno kakvi su projekti zamišljeni bio je Marijan Lozančić.

Livno - turizam

On je jedan od pokretača i organizator festivala alternativne glazbe i dobrih vibracija 'Kupres play', koji je imao sedamnaest izdanja. U sklopu tog festivala, organizirani su i sajmovi eko proizvoda i rukotvorina. Lozančić trenutno radi na projektu koji je još u formi ideje, a sudjelovao je u start-up akademiji koju je pokrenuo tehnološki park Linnovate. 

Njegov projekt je vezan za turizam, a cilj je spojiti more i planinu kroz jednu zanimljivu i originalnu ponudu. Inače, Kupres raspolaže sa tri skijališta. Najpoznatiji i najveći je svakako 'Adria ski centar', a tu su i 'Stožer Vrana' i malo obiteljsko skijalište 'Ski Ivan', idealno za djecu i početnike.

Livno - turizam

"Osim što je pandemija učinila svoje po pitanju cirkulacije ljudi, problem je nefunkcioniranje turističke zajednice. A općeniti problemi koji se reflektiraju i na turizam su svakako iseljavanje ljudi. Kupres je gradić sa jedva 2000 ljudi i svaki odlazak se osjeti", naveo je Lozančić. Također i Želimir Marić iz Mostara koji je preuzeo sportsko-rekreativni centar 'Stožer Vrana' mnogo ulaže i ima odličnih projekata kao što je Bike park Vrana.

"Vidim da je sve više entuzijasta koji privatno ulažu u turizam, a to su 'Kupres mountain story', 'Kupresholidays riding', 'Visit Kupres', paragliding klub, 'Kupres MTB trails' i mnogi drugi. Nadam se da će i institucije čvršće i konkretnije stati iza cijele priče. Potencijala ima, potrebna je samo dobra volja", kazao je Lozančić.

Livno - turizam

Nedaleko od središta mjesta se nalazi i hotel 'Adria ski' koji bude domaćin brojnim sportskim kolektivima, ali i raznim drugim organizacijama, institucijama. U ovom objektu nas je dočekao direktor istog Zvonko Bagarić koji nas je upoznao s kojim kapacitetima ovaj hotel radi, što nudi, te što se sve može naći i posjetiti u okolini.

Istaknuto je da su gotovo svi premijerligaši u nogometu iz BiH dolazili u ovaj hotel gdje su radili određene pripreme u polusezoni ili za narednu sezonu. Trenutno se u blizini hotela nalazi jedno nogometno igralište, a zajedno sa drugim investitorima krenulo se u izgradnju još osam nogometnih igrališta koji će poslužiti brojnim ekipama, a samim time će hotel moći istovremeno opslužiti više gostiju.

Livno - turizam

Osim predstavnika nogometnih klubova iz BiH, ovaj objekat i njegove resurse koriste i sportaši i iz Hrvatske. Kapacitet hotela Adria Ski je 256 ležajeva. Sve sobe opremljene su telefonom te TV uređajima sa digitalnim satelitskim sustavom. Svaka soba ima zasebno kupatilo. Hotel je opremljen malim olimpijskim bazenom (25m x 8m) koji zimi pruža jedinstven pogled na snijegom prekrivenu borovu šumu. Tu su saune i fitness centar za sve one koji žele posebno oblikovati tijelo.

Sadržaj se učitava...

Nedaleko od ovog hotela tu su još i hotel 'Jezero', te motel 'Tikvice' kao i skijalište. Osim prostora za sportske pripreme, posjetitelji ovaj kraj mogu iskoristiti i za brdski biciklizam, jahanje, planinarenje. Prema riječima Bagarića, u narednom periodu osim nogometnih terena radit će se i na povećanju kapaciteta ski lifta za zimsku sezonu.

Na kraju ovog dijela putovanja, posjetili smo Livno. Nezaobilazna destinacija je bila mljekara Livno, te kušanje nadaleko poznatog Livanjskog sira. Domaćini su za ovu priliku pripremili degustaciju četiri vrste sira. Zbog trenutne epidemiološke situacije nije bilo mogućnosti posjete samom pogonu gdje nastaju sve vrste sira, kajmaka, maslaca i sl.

Livno - turizam

Kako Livno nije poznato samo po siru, tako smo vam odlučili predstaviti i udruženje 'Continental adventure' koje se bavi promocijom turističkih potencijala ovog kraja. Apsolutni hit su divlji livanjski konji koje možete sresti onako usput prolazeći glavnim cestama ili se odlučiti otići namjenski na Livanjsko ili Glamočko polje, te ih čekati kako biste se fotografirali s njima. Prema riječima članova tog udruženja, u livanjskom kraju je zabilježeno između 800 i 900 divljih konja.

Divljim konjima možete prići uz članove spomenutog udruženja koje će vas do određene lokacije odvesti automobilima ili možete otići do izletišta 'Crna stina' koja je od Livna udaljena oko 5 minuta vožnje. Tamo se mogu iznajmiti bicikli Greyp, a koji su izum Mate Rimca koji je u svijetu uglavnom poznat po naprednim automobilima.

Livno - turizam

Ove bicikle mogu koristiti gotovo svi. Riječ je o veoma skupim biciklima za naše uvjete, a cijena im se kreće od 6000 do 10 000 eura, u zavisnosti kakvu opremu ima. Neki od osnovnih modela imaju svjetla naprijed i nazad, zatim kamere naprijed i nazad, posjeduju dosta jake baterije uz pomoć kojih možete prijeći od 70 do 100 km u zavisnosti od vrste terena. Također, ovi bicikli imaju i punjače za mobitele, a istovremeno imaju i svojevrsnu pametnu funkciju.

Naime, ukoliko se vozite po ravnom ili strmom terenu, baterija, odnosno sustav će to prepoznati i isključit će se kako bi vas natjerao da se koristite pedalama i svojom snagom. Isto tako kada se krećete uzbrdo i ukoliko sami fizički okretanjem pedala ne možete svladati uspon ili vam ide dosta teško, sustav će to prepoznati, te će vam pružiti asistenciju kako biste uzbrdicu lakše svladali.

Livno - turizam

U Livnu možete posjetiti i Franjevački muzej i galeriju Gorica (FMGG), te nezaobilaznu atrakciju Duman - izvor rijeke Bistrice. Početci FMGG-a sežu u drugu polovinu XIX. stoljeća kada franjevci tek utemeljenoga samostana na Gorici u Livnu, svjesni potrebe očuvanja kulturne baštine, obilaze arheološka nalazišta i počinju skupljati starine. Ipak, Muzej u suvremenome obliku službeno je utemeljen 2. listopada 1995., i to ugovorom sklopljenim između Franjevačkoga samostana na Gorici i Općinskoga vijeća Livno.

Oformljen je kao kompleksna ustanova s arheološkom, etnografskom, umjetničkom, numizmatičkom i sakralnom zbirkom te zbirkom staroga oružja. Sastavni dio Muzeja jest galerija sa stalnim postavom slika velikoga bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, bogato opremljena knjižnica, pismohrana i fototeka te medicinska oprema fra Mihovila Sučića.

Livno - turizam

Dio zbirki smješten je u zgradu Franjevačkoga samostana (galerija Gabriela Jurkića, sakralna i umjetnička zbirka, knjižnica i pismohrana), a drugi je dio smješten u novoizgrađenu zgradu Muzeja (lapidarij, arheološka, numizmatička i zbirka staroga oružja), u čijem je okviru višenamjenska dvorana za povremene izložbe te predviđena konzervatorsko-restauratorska radionica.

Franjevci su knjižnicu utemeljili davne 1853. godine, a zajedno s ostalim svojim zbirkama na skrb i korištenje FMGG-u daju je godine 1995. Danas se knjižnica s čitaonicom prostire na oko 250 m2. Knjižnični je fond podijeljen u tri odjela s više od 33.000 knjiga i oko 1000 naslova periodičnih publikacija. Knjižna je građa obrađena po suvremenim knjižničnim standardima (ISBD standardi). Računalnoj obradbi i katalogizaciji pristupilo se 1997. godine, tako danas knjižnica ima stari (rukom pisani katalog stare knjižnice) te stručni i abecedni katalog, a radi uštede prostora odabran je formatni smještaj knjižne građe na policama.

Livno - turizam

Brojni Livnjaci i Livanjke svraćaju ovdje kako bi pronašli vrijedno štivo za čitanje. Tako se u knjižnici mogu naći djela iz opće kulture, psihologije, politike, ekonomije, sociologije, matematike, fizike, kemije, geoloških znanosti, zoologije, medicine, tehnike i tehnologije, umjetnosti, lingvistike, književnosti te povijesti i zemljopisa.

Atrakcija Duman se nalazi u podnožju kraškog brda Bašajkovac, podno strmih stijena Crvenice. Po svojoj je ljepoti dosta sličan izvoru rijeke Bune kod Mostara. Ljeti ga karakterizira ugodna ljetna svježina, zbog čega ga generacije Livnjaka od davnina do danas koriste i kao mjesto za izlete. Nedaleko od ovog izvora nalazi se mjesto, odnosno stijena ispod koje je pjesnik Ivan Goran Kovačić dovršio svoju poemu 'Jama' 1943 godine. 'Jama' je poema, napisana kao prosvjed ratnom nasilju. Jedno je od najvećih djela svjetske proturatne književnosti.

Livno - turizam

Lirsko - epska je poema u kojoj je oblikovana tema zločina na potpuno vjerodostojan način pun realnosti. Pisana je u prvom licu pa kao monološka ispovijed vodi čovjeka iz života u smrt i ponovno ga vraća u život u obliku duhovne ljepote pjesme koja njemu slijepom nadoknađuje izgubljenu fizičku svjetlost.

Inače livanjski kraj nudi jako puno prirodnih ljepota. Kraj je pogodan za planinarenje, cestovni i brdski biciklizam, šetnje, jahanje konja ili jednostavno uživanje u prekrasnim krajolicima u bilo koje doba godine. Sve ovo vam također može otvoriti i apetit, te ovo područje BiH, osim sira nudi i razne druge specijalitete poput teletine, janjetine, razne vrste pita, juha, te se tako može pronaći za svakog ponesšto.

Ukoliko niste, svakako je preporuka da posjetite i ovaj dio Bosne i Hercegovine, naravno ukoliko vam to prilike dopuštaju.