ZLATNE RUKE MOSTARCA DRAŽENA VUČINE Već četiri godine izrađuje kip Isusa višeg od dva metra

Dražen Vučina
hercegovina.info

Mostarac Dražen Vučina samouki je umjetnik koji živi i radi u Međugorju. Dugi niz godina bavi se slikanjem tehnikom ulja na platnu, ali i izradom suvenira. Vlasnik je i dvije radionice rukotvorina "Made in Međugorje" i "Sveti Josip".

Njegove slike tražene su i u dalekoj Americi otkuda je prezatrpan narudžbama.

Dražen Vučina

No, ono što nas je dovelo k njemu je ipak projekt na kojem Dražen radi već gotovo četiri godine. Naime, on od željeza izrađuje kip Isusa višeg od dva metra.

Kaže kako mu treba još nekih dva tjedna rada kako bi sve završio.

"Većina je urađena. Još nekih petnaestak radnih dana mi treba da sve bude završeno. Ostalo je još odraditi bedra i neke korekcije na ruci ostalo je manje više sve završeno", govori Dražen za hercegovina.info.

Kako je zapravo došlo do toga da krenete s izradom ovog kipa?

"Jedan moj prijatelj iz Škotske ovaj kip je naručio još 2015. godine za jednu župu u Njemačkoj, točnije u Bavarskoj. Kada je vidio moje neke rukotvorine, rekao mi je da sam sposoban napraviti tako nešto unikatno. Ispočetka nisam pristao jer sam mislio da je za mene neizvedivo. No, onda sam rekao da ću prvo pokušati napraviti glavu, a ako uspijem realizirati lice i njegovu anatomiju tehnikom zavarivanja, onda ću nastaviti s izradom. Za glavu mi je trebalo dva radna mjeseca. Primjerice, kosa je izrađena od nekoliko kilograma čivija. Krunu sam morao savijati, uši su napravljene do najsitnijeg detalja. Zaista je trebalo puno vremena", govori Dražen te opisuje ushićenje nakon završetka glave i lica.

Dražen Vučina

"Bio sam toliko ponosan da sam ga nosio sa sobom u autu. Dobio sam nešto ljudsko, dobio sam ono što sam i želio."

No, što je vrijeme odmicalo, došlo je do velike promjene.

"Kako je kip iz dana u dan rastao, tako je rasla i moja želja da on ostane mome narodu ovdje u Hercegovini, a izrazita da ostane u Međugorju odnosno Bijakovićima. Na to sam uspio uvjeriti i svog prijatelja iz Škotske. Bio sam spreman da mu vratim dio novca koji mi je dao na početku, no onda je i on promijenio svoju odluku. Umjesto Njemačke odlučio je da ga ostavimo u Hercegovini. Njemu je bila najvažnija namjera da ga pokloni nekoj župi."

Kako zamišljate samo postavljanje kipa?

"Kip će biti postavljen na fosilizirani hrast, abonos koji je star oko dvije tisuće godina. Time sam želio povezati ovo današnje vrijeme s vremenom Raspeća kroz starost drveta. Budući da se kip ne može zaštititi dovoljno kvalitetno, on se mora staviti negdje u natkriven prostor", ističe Dražen te dodaje.

Dražen Vučina

"Unikatnost ovaj kip čini vrijednim. Kada spominjem unikatnost, mislim da ćemo imati prvi put kip Isusa koji je živ na križu. Ovaj izričaj lica su one posljednje riječi kojima se obraćao svome Ocu. Na većini kipova Isus ima spuštenu glavu i tu je prikazan već trenutak smrti. Mislim da kod nas ovako nešto ne postoji i to je jedan od razloga zašto ga ne želim pustiti iz Bosne i Hercegovine. S druge strane ja sam sin ovog naroda i želim ga ostaviti svome narodu."

Za kraj Dražen kaže nešto i o vrijednosti kipa.

"Što se tiče materijala nije to bilo skupo i prezahtjevno. Razni formati željeza i žice. No, ovaj kip je za mene neprocjenjiv.

Dražen Vučina

Sve vrijeme sam ga radio položenog na podu, a kada sam ga ispravio, taj trenutak sreće se ne može opisati" zaključio jeDražen Vučina u Razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.