FOTO  ŽELITE ODMOR Otkrijte nešto novo, posjetite Bileću i Trebinje

Trebinje
Hercegovina.info

Ukoliko nikad niste prošli istočnom Hercegovinom, onda je vrijeme da to uradite. Preporuka za posjetiti je Bileća i posebno Trebinje u kojem se možete zadržati i više od jednog dana.

U okviru inicijative 'Odmori u BiH' koju podržava Europska unija, posjetili smo ova dva grada. Bileća je općina u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Površina općine je 633 km², a ukupno broj stanovništva je 10.807. Ovo se područje nalazi na prijelazu primorske i planinske Hercegovine. U njegovom reljefu ističu se gola vapnenačka brda, Bilećko jezero, manja polja (Bilećko, Fatničko i dio Dabarskog) te čitav niz ostalih oblika golog krša.

Trebinje

"Studijska posjeta predstavnika medija iz BiH za Bileću znači mnogo. Oni će napraviti priče o našoj turističkoj ponudi, o našim znamenitostima, kulturno-povijesnim spomenicima, prirodnim ljepotama i na taj način pomoći nam u promociji i prodaji Bileće kao turističkog proizvoda", rekao je prilikom druženja s predstavnicima medija direktor Turističke organizacije općine Bileća Nikola Bajović.

"Promoviramo i stimuliramo destinacije da same počnu praviti pakete i razmišljati o turizmu svakog dana. Ovim projektom želimo dugoročno doprinijeti tome da se poveća udio domaćih turista, jer nitko nije bolji ambasador svoje zemlje nego mi sami koji živimo ovdje", kazala je predsjednica Fondacije 'Saarjevo navigator' Nataša Musa. Inače, ta Fondacija je pokrenula inicijativu 'Odmori u BiH'.

Trebinje

Bileća je od Mostara udaljena oko 100 kilometara, od Trebinja 30, a od Dubrovnika 58 km. Osim Bilećkog jezera, posjetitelji mogu pogledati parohijski dom, crkvu sv. Save, crkvu sv. Velikomučenika Lazara, Carevu džamiju, park narodnih heroja, Bajramovića džamiju, crkvu sv. Proroka Ilije i druge znamenitosti.

Ipak, dominira Bilećko jezero koje je najveća umjetna vodena akumulacija u jugoistočnoj Europi. Radi nje je isljeno cijelo selo koje je ležalo na jednom njegovom dijelu. Stećci s potopljenog prostora izneseni su i poredani na obali, blizu jedne od bilećkih vojarni.

Trebinje

Trebinje predstavlja tromeđu Osmanskog, Austro-Ugarskog i Mediteranskog utjecaja. Posebno interesantan detalj ovog dijela putovanja je prelazak iz kontinentalno-planinske klime u mediteranski ambijent. Srce grada predstavlja rijeka Trebišnjica koja vijuga kroz grad, a jedan njen dio je ograđen i preusmjeren u riječni bazen koji je zapravo gradsko kupalište Trebinja. 

Što Trebinje izdvaja, osim blizine mora. Posjetitelji trebaju vidjeti stari dio grada koji je aktivan i danju i noću. Osim toga tu je i hercegovačka Gračanica. Turistički kompleks Hercegovačka Gračanica je najposjećenija lokacija sakralnog karaktera u istočnoj Hercegovini.

Trebinje

Hercegovačka Gračanica je izgrađena kao ispunjenje želje čuvenog srpskog pjesnika Jovana Dučića izražene u njegovom testamentu. Želio je da bude sahranjen na jednom od brda koja okružuju Trebinje u crkvi nalik 'onoj na Kosovu', misleći na Kosovsku Gračanicu, najpoznatiju zadužbinu kralja Milutina iz 1321. godine.

Osim toga, u Starom gradu se nalaze i dvije džamije (Osman-pašina i Sultan Ahmedova - Careva džamija), a opet u blizini njih je katedrala blažene Djevice Marije, tako da u prostoru od oko 100 metara imate zastupljene tri glavne religije u BiH. Osim vjerskih objekata, izdvaja se i zelena pijaca koja, prema riječima direktora Turističke organizacije Trebinje Marka Radića, radi od 6 do 14 sati, a potom se taj dio grada pretvara u jedan od značajnijih trgova gdje se odvija noćni život.

Trebinje

Svakako treba izdvojiti i prostor korza, te Muzej Hercegovine koji posjeduje bogatu zbirku predmeta, a koji oslikavaju život tog prostora. Tako možete vidjeti što su vojske ostavile iza sebe, kakva je bila nošnja naroda u prošlim vremenima, možete naučiti o biljnom i životinjskom svijetu toga kraja, a i vidjeti kako su bili uređeni domovi trebinjskih obitelji.

Predstavnik Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković, prezentirao je bogatu kulturnu ponudu grada koja uključuje 'Music&More Summer Festival' klasične glazbe sa umjetnicima iz cijelog svijeta. Kulturni centar Trebinje ovogodišnji je dobitnik granta programa Kreativna Europa kao jedini nositelj aktivnosti iz Bosne i Hercegovine.

Trebinje

Iako mali grad, Trebinje ima 16 hotela. Osim toga ima jako puno privatnog smještaja, a tu su i hosteli, moteli. Cijene smještaja u privatnim objektima su prihvatljive, a hotelski smještaj opet ima svoje cijene u koje je uključen komfor, internet, kablovska tv, ali u velikom broju slučajeva i bogat doručak.

U ponudi je i plovidba barkama rijekom Trebišnjicom, a može se obići i čuveni Arslanagića most. Nedaleko od Trebinja je i sportsko - rekreacijski centar 'Grad sunca', te manastir Tvrdoš koji datira iz 15. stoljeća u kojemu možete kušati vrhunsku žilavku u tamošnjoj vinariji. U sklopu manastira nalazi se i suvenirnica koja nudi veliki broj motiva vjerskog karaktera, ali i jastuka, meda, žestokog pića, šalica, privjesaka i dr.

Trebinje

Naravno, nismo navodili sve znamenitosti ovog grada koje vrijedi posjetiti, a više o navedenom i drugim mjestima koja bi se mogla posjetiti u Trebinju i oko njega možete saznati u turističkom info centru koji se nalazi u centru grada, nedaleko od katedrale blažene Djevie Marije i zelene pijace. Također, možete pogledati i ponude inicijative 'Odmori u BiH', te putem posebnih promo akcija može doći i do uštede vašeg kućnog budžeta.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.